След промените в Конституцията вече са готови и измененията в

...
След промените в Конституцията вече са готови и измененията в
Коментари Харесай

Новият закон за съдебната власт: Какви са измененията

След измененията в Конституцията към този момент са подготвени и промените в правосъдния закон. Предвидено е Висшият адвокатски съвет и юридическите факултети да могат да предлагат претенденти за членове на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет от парламентарната квота.

В измененията, с които Народното събрание ще излъчва шест души в Прокурорския съвет, а прокурорите и следователите трима, от съсловната организация ги дефинират като политически надзор.

„ От 2015 година СГП не е проверявана от Инспектората към Висш съдебен съвет. Всички останали софийски съдилища и прокуратури, в това число военните, са проверявани ”. Това разяснява в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS Иван Брегов, юридически специалист в Института за пазарна стопанска система.

По отношение на промените в правосъдния закон той посочи, че в Прокурорската гилдия преди всичко ще бъдат предавани лица от Народното събрание. „ От 10 членове, 6 ще бъдат от Народното събрание ”, добави той.

„ Според плана на Закон за правосъдната власт, номинационната комисия внася своите изводи в непрекъсната комисия в Народно събрание, която прави преценка от своя страна. Депутатите ще взимат решение кои лица да бъдат определени за членове на висшите препоръки от парламентарната квота. Филтрите, които има този закон, дават опция да се изберат по качествени и самостоятелни членове на висшите органи ”, сподели юристът Людмил Рангелов.

Според него е пропуск, че в номинационната комисия отсъства представител на Висшия адвокатски съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР