След проливните дъждове в Северозападна България ситуацията остава тревожна. Освен

...
След проливните дъждове в Северозападна България ситуацията остава тревожна. Освен
Коментари Харесай

Водната стихия: "Петрохан" остава затворен, частично бедствено положение и в Криводол


След проливните дъждове в Северозападна България обстановката остава тревожна. Освен във Вършец, отчасти бедствено състояние оповестиха и в община Криводол.

Най-засегнатото обитаемо място там е село Ракево. А проходът „ Петрохан “ остава затворен.

Обстановката във връзка с преваляванията през днешния ден е доста по-спокойна, само че нанесените вреди в „ Петрохан “ по този начин или другояче са факт.

Десетки са сигналите за вреди от община Вършец. Много сигнали има и от обитаеми места от планинските общини и изключително тези, които са около поречието на реки.

Къщата на Параскева Рангелова е тъкмо до река Ботуня. Пред очите й дребната и другояче спокойна вада, се трансформира в опасност за часове.

" Никога се не е случвало такава река да изскача. От петдесет години съм тука, такова знамение не е имало. Сега беше страшна работа, всичко отнесе! ", споделя Параскева.

Миналата нощ водите на реката се разливат последователно, само че бързо. Затлачвания от дървета и камъни препречват оттичането й, до момента в който силата на водата не се отпушва внезапно като приливна вълна.

" Реката беше голяма, приливът беше голям, течението беше ужасно! ", споделя Илия Борисов.

Освен тонове инертни материали, реката отнася и новия автомобил на Илия. Други коли са с повреди.

Заради опустошен тръбопровод къщи в квартал „ Заножене “ са без вода, усложнен е и достъпът до някои от тях. Загубени са и животни.

" Едно прасенце в барата. Как ще го спася? ", споделя Мирослав Орлинов.

Размерът на вредите по инфраструктурата във Вършец и останалите обитаеми места, ще е явен след оценка на вредите.

На място в „ Петрохан “ дойде районният министър в оставка Гроздан Караджов, който има много амбициозна стратегия във връзка с отварянето на прохода.

„ Основната причина за бедствената обстановка е запушването на един улук, т.е. това е прекосяване на дребна река в нормално време под пътя, само че реката през нощта е донесла доста дървета и доста камъни, тиня, пясък и е затворен и надлежно запушването прелива. Това е като бента на бобрите, както се прави, прелива водата и е тръгнала по пътя, несъмнено се вижда, и е подкопала пътя “, сподели Караджов.

Има проваляне, изобилният дъжд е направил кратер под пътя. Трасето ще бъде разширено в другата част на платното. След това пропадналият сектор ще бъде укрепен. Това ще се случи в идващите два дни, само че проходът евентуално ще остане затворен и през идващите няколко дни, понеделник и вторник ще имаме нова информация за това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР