След прокурорски проверки в цялата страна бяха разкрити 1426 незаконни

...
След прокурорски проверки в цялата страна бяха разкрити 1426 незаконни
Коментари Харесай

Прокурори разкриха 1426 незаконни сметища в страната

След прокурорски инспекции в цялата страна бяха разкрити 1426 противозаконни сметища и 440 местни замърсявания, оповестяват от прокуратурата. Преобладаваща част от замърсяванията са породени от изхвърляне на строителни и битови боклуци на нерегламентирани места. Заради това от Върховната апелативна прокуратура оферират на Министерство на околната среда и водите да ускори контрола във връзка с премахването на противозаконните сметища и да ускори глобите. Проверките бяха предоставени от ВАП на прокуратурите в страната.

Във връзка с установените нарушавания са формирани 141 акта за определяне на административни нарушавания, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша. В огромна част от случаите причинителите на нарушаванията не са открити, заради което не са подхванати дейности по санкционирането им.

След инспекциите прокуратурите в страната са отправили 27 оферти до кметове на общини за унищожаване на съществуващи противозаконни сметища или за усилване на упражнявания надзор с оглед недопускане на нови.

Образувани са три досъдебни производства - 2 в региона на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

В някои случаи контролните органи са подхванали нужните дейности - формирани са 351 констативни актове и 4 броя протоколи за предизвестие, с които към нарушителите са отправени 487 наставления.

Последните са ориентирани към унищожаване на сметищата и замърсяванията и взимане на следващи ограничения - слагане на забранителни табели, обезпечаване на контейнери за боклуци, обезпечаване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените наставления са почистени 370 противозаконни сметища и 122 замърсявания. По отношение на всички останали са подхванати дейности по разчистване по график, съгласуван със съществуващата изключителна епидемиологична конюнктура.

ВАП продължава да следи дейностите по отношение на противозаконните сметища, като разпореди на териториалните прокуратури да осъществят контролни инспекции, които да откриват дали се съблюдават съответните графици за разчистване на замърсяванията, както и какъв брой от противозаконните сметища са отстранени на процедура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР