След продължилото близо ребрандиране на Булгартабак, сега холдингът отново си

...
След продължилото близо ребрандиране на Булгартабак, сега холдингът отново си
Коментари Харесай

"Булгартабак": Не сме длъжни да питаме миноритарните акционери за сделки

След траялото близо ребрандиране на " Булгартабак ", в този момент холдингът още веднъж си сменя името - на " БТ Холдинг ".

Още по тематиката
За следващ път следеният от Делян Пеевски " Булгартабак холдинг " не оповестява до борсата за придобивките си. Регулаторът на финансовия пазар не вижда проблем

Джакпотът от политиката

Оперативното управление на " Булгартабак холдинг " продължава политиката си да не изяснява нищо от протичащото се в сдружението и в дъщерните си компании на миноритарните акционери, нито пък да уведомява капиталовата общественост. Тази процедура, която още един път се видя ясно на годишното общо заседание на цигарения холдинг на 29 юни, безмълвно се поддържа от Комисията за финансов контрол, която не вижда нарушавания в дейностите на общественото сдружение. Напоследък " Булгартабак " не уведоми капиталовата общественост и не изиска позволение от акционерите, с цел да води договаряния и да подписа договорка за 105 млн. евро с British American Tobacco за комерсиалните марки и дистрибутора си. Акционерите не бяха известени и за придобиванията на активи от " Благоевград БТ ", сред които и мажоритарен дял от " Техномаркет ", нито пък за пренасяне на активи от " София БТ " в друго сдружение. Мажоритарен притежател с към 90% е дубайско сдружение, зад което се допуска, че стои Делян Пеевски.

Тези въпроси бяха сложени от миноритарните акционери пред мениджърите на холдинга по време на общото заседание. Изпълнителният шеф Владимир Жеков разгласи, че на въпроси за дъщерните сдружения ще дава отговор единствено на публични срещи, общи събрания на самите сдружения или документално. Адвокат Светлана Мартева, която е член на борда, съобщи, че не са били длъжни по закон да желаят позволение за продажбата на марките от останалите акционери.

Разпределяне на дял

В момента по сметката на холдинга би трябвало да са 105 млн. евро за комерсиалните марки и дистрибутора ЕЛД. Освен тях ще се прибавят и 103 млн. лева, както гласоподава общото заседание на акционерите. Те ще дойдат от това, че благоевградската фабрика ще купи акциите на софийската и плевенската. Така в холдинга се натрупа забележителен кеш.

В четвъртък общото заседание реши да разпредели дял от 42.877 млн. лева, или по 5.82 лева на акция.
Интересното в тази ситуация е, че " Булгартабак " е на загуба на консолидирано равнище, а е на облага единствено самостоятелно с 482 хиляди лева Общо 383 хиляди лева от тази облага бяха заделени за дял, като към тях се прибавят 42 млн. лева неразпределени облаги за минали години.

Авторът има акция в " Булгартабак холдинг ". Статията не е рекомендация за покупка или продажба на скъпи бумаги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР