След продължили с години безуспешни опити да се изравни по

...
След продължили с години безуспешни опити да се изравни по
Коментари Харесай

Франция е новият двигател на европейския растеж

След траяли с години безуспешни опити да се изравни по стопански достижения с европейския мотор Германия, Франция най-сетне има мотив да се похвали. Второто по величина европейско стопанство изпреварва по-могъщия си комшия и еврозоната като цяло в ограниченията по превъзмогване на ударите от комерсиалните войни и от забавянето на международния напредък. Част от триумфите се дължат на навременно осъществените понижения на налозите и на по-слабата взаимозависимост от износа. Като цяло обаче те са първите плодове от промените на президента Еманюел Макрон, целящи да посеят семената на дълготрайния напредък, демонстрират данните от националните статистически служби и от обзорите на организация "Блумбърг ".

Икономическият напредък на Франция през 2018-а бе в размер на 1.7% против 1.5% за Германия и 1.9% за еврозоната. Прогнозите за тази година са за 1.3% нарастване на френския Брутният вътрешен продукт против 0.5% растеж за Германия и 1.1% за еврозоната. Очакванията за 2020-а са: 1.2% стопански напредък на Франция, 0.7% - на Германия и 1% на еврозоната. За 2021-а предвижданията са, както следва: 1.4% покачване на френския Брутният вътрешен продукт, 1.2% - на немския и 1.3% на еврозоната.

Доказателства, че става въпрос по-скоро за действителен триумф, а не за шанс, могат да се открият в солидните бизнес вложения, последвали редукцията на корпоративните налози, и в нарастването на заетостта след измененията на трудовото законодателство. Скоростта на разкриване на нови работни места е толкоз висока, че основният икономист на "Банк дьо Франс " - Оливие Гарние, я дефинира като "забележителна ". А икономистът от банка "Беренберг " - Флориан Хенсе, показва, че "от позиция на икономическите политики, всички палци са вдигнати за Франция ". Той добавя, че "дали става въпрос за Германия от първото десетилетие на новия век или за Франция през днешния ден, пазарът на труда на процедура е ключът към всички пластове на стопанската система ".

Възходът на френското стопанство тъкмо когато немското клони към техническа криза, евентуално ще има по-голямо политическо отражение върху Европа, тъй като ще даде на Макрон политически капитал да продължи да извършва дневния си ред. Той обгръща по-активна индустриална политика и създаване на европейски първенци, които да съперничат на щатските и на китайските, както и по-справедливо систематизиране на ресурсите сред страните членки на общността. Всъщност, френският водач към този момент реализира известни триумфи със съглашението за бюджет на еврозоната, въпреки и по-скромен от първичните му упоритости. Увереността в личните сили обаче е толкоз висока в Париж, че публични представители от френска страна към този момент не се смущават да поучават Германия за националната й фискална политика.

Франция притегля все по-голям дял от задграничните вложения, а открилите се към този момент в страната компании не престават да харчат, тъй като са по-сабо подвластни от подема и спада на международния търговски продан от немските си съперници. По данни, събрани от специалисти на "Блумбърг ", през 2018-а французите са привлекли над 1000 задгранични планове, с помощта на които са разкрити нови работни места и действия.

Анализатори на френския осигурител AXA считат, че прекомерно великодушната парична политика на Европейската централна банка също има принос за сравнителната мощ на френските вложения, които се финансират главно от заеми за разлика от немските. А тактиката "ниски лихви за нескончаем интервал от време " също ще се отплати в дълготраен проект.

Все отново, макар по-светлия стопански интервал на Франция, страната към момента не може да се изравни по мощност с Германия. Огромният и безценен държавен бранш е спирачка за френското възобновление - държавните разноски са в размер на 56% от Брутният вътрешен продукт на страната против 45% на Берлин. В резултат, френският обществен дълг гравитира към 100% от Брутният вътрешен продукт. А безработицата, въпреки и вървяща надолу, към момента е над два пъти по-висока от немската.

Париж подчертава върху качеството на работните места като доказателство, че промените работят. Делът на наетите на непрекъснат трудов контракт нараства откогато Макрон промени законите, които възпираха френските работодатели да назначават нови чиновници. Правителството акцентира и по-благоприятната среда за бизнес откакто бе намален размера на налог благосъстояние, а корпоративните данъци потеглиха надолу. Инвестициите порастват, а броят на новооткритите компании е скочил до рекордно високи нива след избора на Макрон.

Промените не престават. В началото на месеца те засегнаха помощите за безработни (бел. ред. - в това число те да са работили най-малко 130 дни през последните 24 месеца, с цел да имат право на обезщетения, както и понижение на размера на помощите след седмия месец без работа). Целта е да се насърчат французите да попълнят свободните работни места, а работодателите - да оферират по-добри трудови контракти. Предстои и преправяне на пенсионната система, което би трябвало да обезпечи по-голяма подвижност на работещите. Освен това Париж обмисля по-нататъшно понижение на налозите на фирмите, които създават продукцията си във Франция и промени в стратегически браншове, в които влага страната.

Или, както обобщава френският финансов министър Брюно Льо Мер: "Нищо не може да ни попречи да трансформираме страната...Еманюел Макрон беше определен поради това ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР