След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св.

...
След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св.
Коментари Харесай

Желязната църква посрещна храмовия си празник Свети Стефан реставрирана

След траяла шест години цялостна реституция българската желязната черква „ Св. Стефан " в Истанбул посреща днешния Стефановден изцяло актуализирана, оповестява novini.bg.

За да запазят достоверния образ на храма, над 40 експерти са реставрирали всичко в него парче по парче. Официалното разкриване е планувано за 7 януари. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат дружно в църквата.

През 2018 година храмът ще означи 120 години от основаването си.

Желязната черква „ Св. Стефан " е измежду архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 година до през днешния ден. Никъде по света няма различен храм с такава структура. „ Частите на църквата са пристигнали на части по вода и по-късно са сглобявани ", описа пред Българска национална телевизия Дениз Кахраман, строителен инспектор. С годините обаче водата съществено е подкопала основите на храма и стоманените колони са обхванати от наслойка и разяждане. Това се оказва най-сложното и тежко тестване пред архитектите и реставраторите.

„ Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова положение, че безусловно беше застрашена от разрушение ", изясни Халюк Йозгюдер, реставратор. Цяло знамение е, че камбанарията е оживяла, споделя ръководителят на архитектурния план Фикрие Булунмаз.

Тя е експерт с 40-годишен опит и е измежду реставраторите и на храма „ Св. София " в Истанбул. С екипа са съумели да укрепят и обновят напълно желязната черква, само че да запазят изцяло истинската архитектура.

Българският православен храм „ Св.Стефан ", ситуиран на залива Златния рог и прочут като единственият в света, издигнат от желязо.

" Ремонтите започнаха през 2011 година с 90% ангажимент, стихотворец от Истанбулската Голяма община, а турската страна отпусна финансиране в размер на 16 млн. турски лири, българското присъединяване е 1 млн. лири ", съобщи Васил Лиазе, който от към 15 години управлява българските православни църкви в Турция.

Според него Анкара и София са постигнали единодушие против реставрацията на „ Св.Стефан " с парите на турската страна България да се ангажира с реституция на " Джумая " джамия в центъра на Пловдив.

Лиазе означи, че при диалога му с Ердоган той неотложно е разпоредил старта на реставрацията на Желязната черква, а представители на Истанбулската огромна община всяка седмица са инспектирали хода на дейностите. В същото време министър председателят Бойко Борисов и шефът по вероизповеданията в София Емил Велинов са оказвали огромно подпомагане.

Васил Лиазе акцентира, че Желязната черква е монумент от извънредно значимо значение за българите в Турция и за България. Строителството на този храм е почнало през 1891 година с позволението на султан Абдулхамид втори. Използвани са 500 тона стомана, като частите са изливани във Виена и превозени по Дунава до Истанбул.

" През 1898 година църквата е отворена със зрелищна гала, с цел да покаже пробуждането на българското културно и религиозно схващане ", добави Лиазе.

Българската общественост в Истанбул с неспокойствие чака формалното разкриване на храма на 7 януари, тъй като към този момент ще могат да посещават постоянно служби и литургии, а освен по Коледа и Великден.

Тържествената гала ще се организира в наличието на президента Ердоган, българския министър председател Борисов, владици, и над 1000 посетители от двете страни.

Турският екип от реставратори и архитекти е уверен, че след огромното възобновяване българската черква „ Св. Стефан " ще има най-малко още век и половина живот.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР