След продължила 5 години правна битка и на фона на

...
След продължила 5 години правна битка и на фона на
Коментари Харесай

Шотландия въвежда минимални цени за алкохола, за да спре смъртоносна вълна

След траяла 5 години правна борба и на фона на приблизително 24 починали от корист с алкохол всяка седмица управляващите в Шотландия вкараха минимални цени за алкохолните питиета.

Така тази част от Обединеното кралство става една от първите в света, прибягващи да сходна мярка в опит да защитят публичното здраве от тежък проблем с пиене и пристрастяване. Това стана допустимо, откакто Върховния съд на Англия отхвърли обжалването на Асоциацията на производителите на шотландско уиски (SWA).

Шотландците са международно известни с производството на уиски, само че при тях то е толкоз на ниска цена, че алкохолиците избират напряко да пият спиртни питиета, споделят специалисти, представени от " Ройтерс ". Данни на държавното управление демонстрират, че от 2015г. насам смъртните случаи, свързани с използването на алкохол в Шотландия, са се нараснали с 10%. През предходната година тук на пълновръстен жител са били продадени 17% повече алкохолни питиета, в сравнение с в Англия или Уелс.

По публични данни поради корист с алкохол всяка седмица в Шотландия в болница биват настанявани към 670 души и 24 души умират. Това е близо 1.5 пъти повече от индикаторите от началото на 80-те години.

Радикалната мярка, вдигаща 3 пъти минималната цена на продажба, е ориентирана точно към мощните алкохолни питиета, само че ще засегне ненапълно и такива като бирата. Така четири кена от 440 мл с бира с 5% алкохолно наличие ще костват не по-малко от 4.40 паунда, а бутилка вино (12% алкохолно съдържание) - най-малко 4.50 паунда. Ефектът ще е най-силен при уискито - бутилка от 700 мл няма да се продава за цена под 14 паунда.

Решението бе приветствано от производителите на бира и подложено на критика от уиски асоциацията. SWA разгласи, че приема правосъдното решение, само че продължава да счита, че има и по-щадящи бизнеса и конкуренцията средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР