След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание

...
След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание
Коментари Харесай

Борисов 3 или Златните момчета 4? Кой управлява България?

След проблемите с Търговския указател е време да обърнем внимание и на политическия указател на България. В него написа, че настоящето държавно управление на страната е " Борисов 3 ", което е номинално правилно. По наличие обаче държавното управление като че ли е на други хора, които зад неговата фасада се снабдяват с медийни монополи, тютюневи колоси, пари за язовири, тецове и многомилиардни публични поръчки. Нека назовем тези хора " Ансамбъл златните момчета на България ". Или за по-кратко: " Златните момчета ".
Изборът на името не е инцидентен. Защото същността на българската политика е доста близка до художествената гимнастика. И изключително до съчетанията с обръчи и бухалки. Обръчите са от компании, а бухалките - от вестници и магистрати. Като вземем поради главните уреди и най-корпулентните им реализатори, можем да предположим, че Борисов е единствено част от ръководещия отбор. И то не най-важната. Докато другите въртят обръчите и размятват бухалките, той - като любим на публиката - чертае с лента красиви лозунги из въздуха. Например следния: " про-европейска ориентировка ".
Само че лентата на Борисов от ден на ден взе да се заплита и да не съумява да изпише лозунгите в цялост. Така от " про-европейската ориентировка " в последно време остана единствено " ориентировка ". А някои го четат и като " ориентализация ". Казусът " Орбан " напълно утежни нещата - по него рисунъкът на премиерската лента поразително замязя на Спаската кула на Кремъл с мавзолея на Ленин до нея.
Златните момчета жънат триумф след триумф
Интересно е, че ансамбълът на Златните момчета няма доста да се промени, в случай че Бойко Борисов бъде случайно сменен от Корнелия Нинова. Публиката може да страда известно време за своя любим и естетически да се възмущава от неграциозните и отривисти придвижвания на соцлидерката, която като че ли е навикнала да размахва не лента, а сърп и чук. Но съчетанията в голямата си част ще останат същите: " Белене ", " КТБ ", " Руски газ ", " Истанбулска спогодба ", " Бежанци ", " Борба с корупцията " и " Кой е по-голям родолюбец ". Само бенчовците в обслужващата част на тима ще са отчасти разнообразни.
При състезателите с обръчи и бухалки хлабаво няма - и в дословния, и в преносния смисъл. Пред очите на цяла България, в границите на най-малко четири държавни управления Златните момчета жънат триумф след триумф. Богатството им " изсветлява " и от скромните възнаграждения по хидроинженерни планове те към този момент минаха на тецове и други индустриални обекти. Съвсем " законно " или посредством " доста положителни юристи ", по думите на тези, които би трябвало да ревизират законността на съчетанията. Е, и Златните момчета дават свидни жертви - по този начин да вземем за пример банкерът Цветан Василев в един миг беше изхвърлен от обръча и върху му се стовариха всички бухалки. В отбраната си дотук той не спори, че това е било справедливо, а единствено повдига резонния въпрос за какво единствено него го застигна тази изборна форма на правдивост.
Трябва да запомним този ден: на 19 септември 2018 илюзиите завършиха. България сама избра пътя към втория ешелон на Европейски Съюз, написа Полина Паунова във връзка решението на София да поддържа Унгария в разногласието с Брюксел. (20.09.2018)
Златните момчета. Четири пъти.
И по този начин: в случай че приемем, че Златните момчета ръководят България, политическият указател на страната би трябвало да бъде освежен по следния метод (в опита се връщаме единствено до 2009 година, въпреки че той може да се продължи и обратно във времето):
1) Правителство " Златни момчета 1 " (сега известно като държавно управление " Борисов 1 " от интервала 2009-2013). КТБ разцъфтява и с парите на вложителите се закупуват големи активи в страната. Едната част от Златните момчета го играе банкер, друга част си прекарва времето в кабинета на Цветан Цветанов - съгласно книгата за гости. Това е и държавното управление, при което магистратурата е овладяна съществено от Златните момчета и ортаците им. Назначен е и основен прокурор;
2) Правителство " Златни момчета 2 " (сега известно като държавно управление " Орешарски " ). Златните момчета вземат решение, че може да минат и без ГЕРБ, изключително предвид на задаващата се рецесия в КТБ. Назначаването на един от ансамбъла за началник за ДАНС обаче води до всеобщи публични митинги, които в композиция с банкрута на банката събарят това държавно управление. Тук се стига и до раздялата с Василев;
3) Правителство " Златни момчета 3 " (сега известно като " Борисов 2 " от интервала 2014-2017). Първоначално Златните момчета нямат цялостен надзор над тази групировка, само че от декември 2015 - с изгонването на Христо Иванов и ДСБ - тя става напълно тяхна;
4) Правителство " Златни момчета 4 " ( " Борисов 3 " от 2017), в което техните ползи са толкоз добре предпазени, че целият отбор стартира да излиза на ярко.
Бойко Борисов е нужен детайл от хореографията, изключително по време на избори. А също по този начин и като обект на медийни венцехваления. Но в определянето на политиката на кабинетите неговото присъединяване е надалеч по-скромно. Политиките, които са били инициирани и обществено отстоявани до дъно от премиера Борисов, се броят на пръсти: пътното строителство може би. Сигурно поради психологическия му натюрел той избира да остава на по-задна линия и да пуска други напред. Ако борбата се окаже сложна, Борисов сменя курса, като отговорността за загубата остава у тези, които са били основатели. (Единствено с неуспеха с Цецка Цачева той пое отговорност и отиде на нови избори.)
Като цяло Златните момчета постоянно са поредни и неотклонни в преследването на своите цели. Да си напомним: стопиране на правосъдната промяна, ограничение на отговорността за КТБ до Цветан Василев и близкото му обграждане, опазване и разширение на де факто медиен монопол, непрестанен приток на държавни поръчки към обръчите от компании. Така да вземем за пример преди време от едно изявление на премиера стана ясно, че едното златно момче си " отпътува ", само че това по този начин и не се случи - т.е. той беше " неодобрен ". Борисов също по този начин разгласи в един миг, че стопира публични поръчки (на които се радват най-много Златните момчета) на стойност близо милиард: само че и това беше от ден до пладне. Напоследък и одиозни законодателни начинания на Златните момчета с пропагандна стойност безпроблемно минават през Народното събрание.
Та чие е държавното управление?
Нека се върнем към проблема " Орбан ". Той сподели, че Източна Европа има сериозен проблем, който релефно се илюстрира от България. Поради относителната уязвимост на демократичните институции, относително дребния пазар и високите равнища на корупция, в много страни от района се е стигнало до трагично слепване на политическа, икономическа и медийна власт. Това слепване към този момент стартира да заплашва демокрацията по два метода. Единият е автократичен, както е в Унагрия. А другият - както е в България - с подправен плурализъм, зад който група Златни момчета дърпат конците на все по-изпразнени от наличие, инженерно създадени партии. За да прикрие тази нерадостна истина - добре разказана в отчета за Унгария на Европейския парламент - Източна Европа интензивно се " патриотизира ". Това " патриотизиране " не е нищо друго с изключение на политически протекционизъм, предпочитание да се изолираш и окопаеш във властта. Критиките против това състояние към този момент се третират като " външна интервенция в суверенна политика " и като " опасност за националната сигурност ".
Затова българските Златни момчета с всичките им партийни патерици - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " патриоти ", " Воля " и така нататък - поддържаха Орбан. Вярно - в тази ситуация без Движение за права и свободи. Но това е просто един щрих с лентата, целящ да отклони вниманието от обръчите и бухалките.
Автор: Даниел Смилов за " Дойче веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР