След признанието на Саудитска Арабия, светът вече не е същият.

...
След признанието на Саудитска Арабия, светът вече не е същият.
Коментари Харесай

Случаят Хашоги разбуни света: Международни реакции след саудитското признание

След признанието на Саудитска Арабия, светът към този момент не е същият. Международното неодобрение от ден на ден ескалира и е на прага на жестоки ограничавания и ограничения, предизвикани от осъществената неправда, прикриване и отявлена безотговорност по случая с журналиста Джамал Хашоги, пишат международните организации, представени от БГНЕС.
Вчера Рияд призна публично, че Хашоги, журналистът критикуващ, политиката на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман, е умрял при сборичкване в консулството на 2 октомври . В последните седмици Саудитска Арабия твърдеше, че журналистът е напуснал постройката незасегнат. В случая с убийството 18 жители на кралството бяха задържани, а следствието продължава. Саудитският монарх подписа декрет за уволняване на високопоставени офицери от разузнаването, в това число заместник-началникът на министерството военачалник Ахмед Асири.
Турция е решена на изцяло транспарантно следствие по убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги. Това съобщи представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йомер Челик и уточни, че Анкара организира свое без значение следствие по случая. Челик добави, че страната му няма да разреши " покриване " на елементи по случая.
„ Смъртта на Хашоги би трябвало да бъде разследвана до дъно и транспарантно “, съобщи първият посланик на Европейския съюз Федерика Могерини, като дефинира оповестените елементи към убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул като извънредно притестнителни.
Според Могерини шокиращо в тази ситуация е и нарушаването на Виенската спогодба за консулски връзки от 1963 година.
В Германия ръководителят на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген прикани страната да спре доставката на оръжие на Саудитска Арабия . Според депутата от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел в границите на Европейски Съюз и НАТО би трябвало да бъдат взети ограничения като експулсиране на саудитски дипломати , в случай че Рияд не предприеме всеобхванти дейности за изясняване на събитията към гибелта на Хашоги. " Правителството на Германия би трябвало също да упорства от идната капиталова конференция в Саудитска Арабия да бъдат надалеч освен нашите политици, само че и представителите на бизнеса на високо ниво, които би трябвало да откажат да вземат участие в нея ", сподели Рьотген. " В светлината на последните събития Германия би трябвало да обясни, че ще предприемем ограничения на всички нива, от покупко-продажби с оръжие, дипломатически стъпки до стопански връзки като цяло ", добави той. Според Рьотген казусът " Хашоги " се трансформира в тестване във връзка с доверието във външната политика на Германия.
По-рано в взаимно изказване Меркел и външният министър Хайко Маас показаха, че досегашните разкрития, дадени от Рияд, са несъответстващи .

В същото време френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че Париж ще упорства за " цялостно и усърдно следствие " на случая. В свое изказване той показва, че информацията на Рияд за гибелта на Джамал Кашоги не дава отговор на всички повдигнати въпроси.
Американският президент Доналд Тръмп също съобщи, че към този миг не е удовлетворен от саудитските пояснения. Той обаче добави, че това е единствено нужната първа стъпка в изясняване на случая. Тръмп повтори думите си, че страната му няма да се откаже от покупко-продажбите с Рияд на стойност 450 милиона $, 110 от които са за доставка на американско оръжие . Държавният глава на Съединени американски щати съобщи, че това ще коства работните места на милиони американци и вместо него са вероятни други межуднародни наказания против петролното кралство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР