След призива на германския канцлер Ангела Меркел от лятото на

...
След призива на германския канцлер Ангела Меркел от лятото на
Коментари Харесай

Застаряваща Европа и младите пришълци

След апела на немския канцлер Ангела Меркел от лятото на 2015 година към бежанците: „ Елате ще ви приемем ", миграционният въпрос се трансформира в главен сегмент от политическите и дипломатическите акценти в европейското и световното пространство. За къс интервал от време европейският юг се трансформира в мечтана дестинация на мигранти от арабските и африканските страни. Публичното пространство се запълни с информации за огромни количества хора, преодоляващи съвсем без проблеми акватории и държавни граници.

Продължава да процъфтява каналджийството, което се трансформира в рентабилен бизнес с милиарди облаги, а „ мечтаната обетована земя " Германия замязя на голям мигрантски лагер, в който институциите и обособените жители се сблъскват с неидентифицирани (в множеството случаи) младежи, които намерено показват нападателно държание, само че с цялостната убеденост за тяхната безотговорност. Нещо повече, мигрантите са уверени, че е обвързване на немските управляващи да да им обезпечат обществена протекция, квартира, пари и спокоен гарантиран живот. Този неконтролиран като цяло развой

сложи Европа пред няколко провокации, с които тя мъчно се оправя

Първото е обвързвано с невъзможността на европейските и националните институции в Европейски Съюз да се договорят, само че още по-важно - да осъществят ефикасна стратегия за интеграция на пристигналите мигранти. Без резултат остава както реализирането на програмата за разселване по квотен принцип, по този начин и приложението на Дъблинското стпоразумение. Споразумението с Турция публично прекъсна големия поток към Централна Европа, само че никой не се наема да даде статистика за незаконно преминаващите българската и гръцката граници мигранти. Закриването на западния път понижа, само че не прекрати този поток. Едва ли се нуждае от коментар непрекъснатият напор от хора, които с риск за живота си минават акваторията сред либийския и италианския или испанския бляг. Европа се трансформира в манна небесна.

Второто затруднение е обвързано с цялостно неявяване на съответен разговор сред идващите, в огромната си степен необразовани фамилии с дами и деца, само че най-много млади мъже, и другите институции по пътя им към богатия европейски запад и север. Отпусканите от Брюксел и богатите страни финансови средства не постоянно се употребяват по предопределение в първите страни от Европейски Съюз, в които идват мигрантите. Освен това през последните две години се ускорява борбата сред страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) от една страна, и Германия и Франция от друга.

Европа вместо да върви към консолидация и обща политика, от ден на ден се фрагментира по значими за съществуването на Съюза въпроси като интеграцията на мигрантите, бъдещото еврочленство на Турция, Брекзит, обществения дъмпинг.

Третото затруднение е подчинено на засилващата се терористична вълна, която през последната година означи кървави атентати в столиците и редица градове на Германия, Франция, Белгия, Англия, както и последния в Испания. Независимо от засиленото полицейско и военно наличие по улиците на Европа атентатите не престават, а това

трансформира континента в незарастващата рана, за която към момента няма дейно лекарство за лекуване.

Четвъртото затруднение, което има своите стратегически измерения е засилващият се контрастност сред застаряващото европейско население и идващите млади, енергични, само че необразовани мъже, които са надалеч от концепцията за социализация и трудова интеграция. Възрастовата, само че и цивилизационна, разлика от ден на ден изпъква. Капсулирането на идващите, само че и на съществуващите към този момент второ, трето потомство мигранти, от някогашните колонии, в Централна и Западна Европа, от ден на ден утвърждават тезата за неспособност да се преодолее наслагваното с години, само че претърпяло своя подем през последните години състояние на непоносимост сред европейските християни и войнстващите ислямисти.

Европейската приемливост с размити граници на толерантност и засилващата се надменност и неуважение на християнските полезности, национални обичаи и политическа система изправя европейската цивилизация през мрачна вероятност. Западът завоюва Студената война, само че е на път да бъде надвит от една на пръв взор неконтролирана вълна от мигранти от разнообразни етноси, само че с обща мюсюлманска религия.

За следващ път България влезе в черната статистика на най-бързо застаряващата нация в Европа. Тя обаче е част от общата картина, в която богатият Запад, подмамен от концепцията за евтината работна ръка от Азия и Африка, дава пари, обществена сигурност и земя на тези, които ще прекроят Европа по собствен облик и сходство, което няма нищо общо с построявания през последните епохи свят на християнски полезности, хрумвания, стандарт на мислене и политическо държание.

Непрекъснато в общественото пространство се стартират хрумвания за преустановяване на реализирането на този апокалиптичен за Европа сюжет. Политиците се сплотяват към разнообразни заявления, специалистите непрекъснато показват хрумвания по какъв начин да се спре потока от емигранти в Африка или на подстъпите към Турция. Неоспорим обаче е фактът, че споровете в необятния Близък Изток са част от проект, в който отсъства политическо решение на основаните проблеми. Съзнателният висок приръст на мюсюлманското население, както в Европа, по този начин и в страните от Азия и Африка, високият % на младежка безработица, вследствие на бързо разрастващите се технологии, изправя освен Европа, само че и света, пред предизвикателство, за които човечеството като цяло не е готово, само че към този момент се сблъсква с тях.

Измененията, които са резултат от дейностите на „ Ислямска страна ", на миграционната вълна и непрекъснатите терористични акции може да се съпостави със ориста само че Римската империя. В края на 4 век н.е. тя се разпада вследствие на непрекъснатите нападения на многочислените племена, идващи от Изток. Трябва да минат десетина века, с цел да може европейската цивилизация да се възвърне и да продължи да бъде водещ сегмент в изменящия се свят.

Източник: Нина Дюлгерова, в. Стандарт
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР