След приключването на успешната за туризма 2017-та година, когато бе

...
След приключването на успешната за туризма 2017-та година, когато бе
Коментари Харесай

Нов данък за престой на туристите в Гърция

След приключването на сполучливата за туризма 2017-та година, когато бе регистриран растеж от девет на 100 на посетителите, Гърция влезе в новата година с въвеждането на спомагателен налог за престой на гостите. Това напомня профилираното онлайн издание Hotel Management, съобщи " Фокус ".

Таксата за нощувките бе въведена от Министерството на туризма в Атина, с цел да бъдат увеличени приходите за понижаване на външния дълг на страната. Новият налог за туристически престой се пресмята като закрепена сума дневно и на стая, и е определян според от вида настаняване. Отседналите в петзвездни хотели ще би трябвало да плануват спомагателен разход от 4 евро дневно, до момента в който почиващите в хотели с категория една или две звезди ще заплащат по 50 евроцента повече за ден от престоя си. За гостите на тризвездните хотели таксата ще бъде в размер на 1,5 евро дневно, а на четиризвездните - 3 евро. Таксите са включени в общите разноски за престой и гостите не са таксувани настрана.

Още след оповестяване на проектите на държавното управление, представителите на хотелиерския отрасъл в Гърция бяха безапелационни, че налагането на спомагателна такса е неуместно, защото туризмът е един от дребното браншове на гръцката стопанска система, който устоява на рецесията. Гърция към този момент има най-високите данъчни ставки за туристически услуги спрямо други конкурентни средиземноморски страни. Според неотдавнашно изследване, на 100 евро, които един четиризвезден хотел в Гърция получава от гостите, над 33 евро отиват за налози.

Сега обаче и Гръцката федерация на хотелиерите нападна налога. Председателят й Йоргос Цакирис твърди, че данъкът ще докара до понижаване на търсенето и конкурентоспособността на гръцкия туристически артикул - или непосредствено, посредством повишение на цените, или индиректно - като бъде стихотворец от хотелите. Това значи, че гръцките хотели ще записват спад в приходите, а това на собствен ред ще докара до понижаване на вложенията и до понижаването на качеството на предлаганите услуги.

Нещо повече. Проучване, извършено за организацията от " Грант Торнтън ", демонстрира, че данъкът за престой ще усили междинната цена на стаята с 1,9%. В резултат търсенето на хотелиерския пазар в Гърция ще отслабне, а това ще докара след себе си до спад на приходите на хотелиерския пазар с 2,5% - или 435 млн. евро, предизвестяват специалистите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР