След приключването на местните избори в България, отново сме на

...
След приключването на местните избори в България, отново сме на
Коментари Харесай

Кметът на Враца Калин Каменов е сред седемте финалиста от България, които ще участват в Международния конкурс „Награди за иновации в политиката 2019“ в Берлин

След приключването на локалните избори в България, още веднъж сме на политическа вълна - наближават интернационалните награди Innovation in Politics Awards 2019 (IPA). Традиционно влиятелните награди отличават най-иновативните политически практики в цяла Европа.
И тази година България заема своята значима роля в състезанието, постигайки рекорден брой от 7 финалиста. Проектите от страната ни съумяха да впечатлят интернационалното жури в състезанието, състоящо се от 1067 жители от всички европейски страни. Българските финалисти ще се борят с 80-те определени от цяла Европа, който съумяха да впечатлят журито със своя новаторски метод и смели решения.
Финалистите от България са:
Донка Михайлова – новият остарял кмет на Община Троян. Тя резервира своята лидерска позиция в общината като завоюва изборите с 52.72% от гласовете в града. Михайлова има действителни шансове за триумф и на премиите „ Иновации в политиката “ с плана си „ Здравословно хранене в детските ясли и градини “. Европейското жури на IPA са впечатлени от новаторския метод на община Троян, създавайки лична овощна градина и оранжерия за развъждане на зеленчуци, с цел да могат децата в яслите и детските градини да получават по-здравословна храна.
Друг финалист на премиите „ Иновации в политиката “ е Георги Кабзималски , който печели пети мандат като кмет на община Рила. Той е и финалист на премиите „ Иновации в политиката “ с плана „ Достъпен туризъм за всички “. Проектът пребори тежката конкуренция на IPA с новаторската услуга асистент-екскурзоводи за хора с увреждания, която е сполучливо внедрена само и единствено в Община Рила.
Калин Каменов също е финалист в премиите „ Иновации в политиката “. След триумфа си на локалните избори в България той ще бъде кмет на община Враца за втори мандат. Той обаче впечатли европейското жури с плана „ Умна библиотека: обезпечаване на достъп до осведомителни технологии за възрастното потомство “. Иновативният план „ Smart Lib” е информационен център в библиотеката във Враца, който оказва помощ на хората над 55 години да имат достъп до разнообразни технологии в региона.
Йордан Йорданов , кметът на община Добрич, бе определен за втори мандат в града си и е още веднъж финалист на интернационалните награди също за втора година. Журито на „ Иновации в политиката “ даде своя глас на край да отиде взаимния план на община Добрич и общественото дружество на фондация „ Св. Николай Чудотворец “ - „ Чудната градина: обществен план за повече благоприятни условия “. В специфичната оранжерия работят единствено младежи с интелектуални усложнения, който отглеждат разнообразни типове растения.
Ивелина Атанасова е другият финалист на премиите „ Иновации в политиката “ 2019 с плана на фондация „ Дигиталните деца “ - DigitalKidZ® STE(А)M Клуб. Проектът е финалист в цели две категории – Цивилизация и Просперитет. Това е просветителна стратегия, създадена от екипа на фондацията, и основана напълно върху игрови правила на деца сред 7 и 12 години. DigitalKidZ има за цел да увеличи мотивацията за учене при децата, да насърчи информационните умения, работа в екип и работа в чуждоезикова среда.
Министърът на образованието и науката, господин Красимир Вълчев , също попада измежду финалистите с плана „ Иновативните учебни заведения: възстановяване на качеството на образованието “. Тази съобразителна самодейност на МОН служи като модел за създаване на нова просветителна парадигма, посредством която учениците могат да подобрят своите просветителни резултати, да засилят сериозното мислене и креативност посредством новаторски просветителни процеси.
Гала церемонията във връзка най-престижните награди за нововъведения в политиката ще се организира на 4-и декември 2019 в сърцето на политически Берлин – Spreebogen, където домакини на събитието ще бъдат Федералното Канцлерство и персонално Канцлера на Германия. A гостите от цяла Европа ще бъдат посрещнати и приветствани персонално от президента на Германия, както и от кмета на Берлин. Tова е явен знак, че стартиралата във Виена самодейност съумява да бъде важен фактор в политическия живот на Европа, показвайки положителните образци и поставяйки стандартите в политиката – такива, каквито би трябвало да бъдат – в интерес на обществото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР