След приключване на срока на бедственото положение на територията на

...
След приключване на срока на бедственото положение на територията на
Коментари Харесай

В област Разград от сряда ще бъде обявено частично бедствено положение заради АЧС

След привършване на периода на бедственото състояние на територията на Разградска област, въведено на 24 юли до 30 юли, ще бъде оповестено отчасти бедствено състояние в 20-километровата зона към свинекомплекса на "Агротайм " в Исперих.

Това взеха решение след консултация с МЗХГ членовете на Областния щаб при бедствия и повреди на днешното си съвещание, оповестяват от регионалната администрация. Частичното бедствено състояние ще влезе в действие на 31 юли и ще продължи до 7 август. То ще е на териториите на общините Исперих, Завет и Самуил. За този регион ще остане в действие възбраната за влизане в горите на гъбари, билкари и други хора, събиращи горски артикули.

На съвещанието е била разисквана опцията да отпадне възбраната за дърводобив, защото ще докара до усложнения при снабдяването на популацията с дърва. Фирмите, ангажирани с тази активност обаче, би трябвало да приложат нужните ограничения са биосигурност.

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Илиян Драмалиев е съобщил, че към този миг в района продължава да няма доказан случай на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ и районът е чист откъм рисковата болест. Той е уверил, че ветеринарите не престават инспекциите по така наречен задни дворове, със съдействието на полицията и локалните управляващи, само че с помощта на необятната прокламация измежду популацията се открива, че хората сами са заклали животните си. Д-р Драмалиев е настоял пред представителите на общините до на следващия ден да показват места за загробване на животни при нужда.

От ловните сдружения в Разград, Исперих и Кубрат са декларирали, че правят нужните огледи в горите, само че не са установявали трупове на диви свине, се показва в известието на регионалната администрация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР