След приключване на годишния планов ремонт "Неохим" АД започна подготвителните

...
След приключване на годишния планов ремонт "Неохим" АД започна подготвителните
Коментари Харесай

Въпреки високата цена на природния газ и квотите за въглеродни емисии „Неохим“ отново заработи

След привършване на годишния планов ремонт "Неохим " АД стартира подготвителните дейности за въвеждане в употреба на индустриалните мощности, оповестиха от торовия цех. Характерно за индустриалния развой на компанията е неговата непрекъснатост в границите на шест-девет месеца. През останалото време индустриалните съоръжения подлежат на настоящ ремонт, с който се обезпечава непрекъснатостта на производството. Основна цел е постигането на цялостна натовареност на индустриалните мощности - над 80 %.

Производството на азотни минерални торове се чака да бъде обновено до няколко дни. От управлението на компанията възнамеряват още на 21 септември да бъде осъществена нова продукция от амониев нитрат с марката "Неоферт ". Във връзка с плановия пуск на инсталациите следва да са извърши и ексклузивен инструктаж на личния състав, с който да се подсигурява сигурността на чиновниците и недопускане на произшествия.

Въпреки неподходящите условия за компанията, като извънредно високата цена на природния газ и квотите за въглеродни излъчвания, мениджмънта на "Неохим " предприе тази крачка, с цел да задоволи потребностите на българските аграрни производители в разгара на есенното наторяване. Припомняме, че цената на природния газ за българските индустриални консуматори е два пъти по-висока от тази в някои европейски страни. А той се явява съществена суровина за производството на азотни минерални торове. Природният газ се доставя посредством импорт и върху цената му въздействат разнообразни интернационалните фактори. Колебанията в цената на природния газ мъчно могат да се предвиждат, а от там и да се реагира в сходство с изменението й.

"Неохим " АД годишно заплаща и милиони за квотите за въглеродни излъчвания. Дори несъответствуващата все още вътрешна конюнктурата не попречва управлението още веднъж да възвърне работата на индустриалните мощности, с цел да предложи на българския пазар първокласен артикул, подобаващ за климатичните условия в България.

Нарастващите цени на квотите за въглеродни излъчвания са значителен проблем пред "Неохим " АД. Предприятието е обект на въглеродни разноски посредством Европейската скица за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове (ЕСТЕ). Поради тази причина торовия производител заплаща по над 25 евро за звук. Като при производството на всеки звук амоняк, който е нужен за изработката на минерални торове, се емитират по 2 тона въглеродни излъчвания. Миналата година компанията заплати над 15 млн. лв. за това.

На вътрешния пазар въздействие върху активността на "Неохим " АД оказват проблемите с финансирането на селскостопанските производители. Колебаещите се изкупни цени на земеделската продукция, както и увеличената ценова конкуренция на други локални производители са фактори, които мъчно могат да се предвиждат. Те от своя страна оказват огромно въздействие върху реализацията на продукцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР