След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за

...
След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за
Коментари Харесай

Български геолози откриха пет нови за Антарктида фосилни растителни вида

След привършване на двумесечните биоложки проучвания от Националната стратегия за полярни проучвания (НППИ), в оставащите два месеца от антарктическото лято, изследванията не престават в региона на Науките за Земята, оповестиха от Българския антарктически институт.
След извършения едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, о-в Ливингстън, геолозите доктор Стефан Велев и доктор Камен Бонев и техните колежки бразилката доктор Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул, откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични остатъци. Те са с възраст към 90 млн, год., което е началото на кредната ера, когато на в този момент заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по краткотраен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните типове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската епоха Антарктида е бил един зелен континент, цялостен с живот.
Изследванията на българските геолози и задграничните им сътрудници спомагат за решение на световни научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и скотски типове в края на мезозойската епоха, когато е най-топлия интервал в цялата фанерозойска история на Земята.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР