След приемането на новия закон за академичния състав се очаква

...
След приемането на новия закон за академичния състав се очаква
Коментари Харесай

Ректорът на варненския ТУ ще бъде отстранен заради плагиатство

След приемането на новия закон за университетския състав се чака битката с плагиатството и нередностите в университетските среди да докара до повече резултати

© Георги Кожухаров Още по тематиката
В Биологическия факултет отваря център за приложни проучвания и нововъведения

Той ще сплоти студенти от разнообразни университети и специалности, инвестицията е подаяние от 800 хиляди лева
16 окт 2018
Елате, хиляди студенти

Широкият банкет, в който предлагането надвишава търсенето, обезсмисля спортния принцип за висшето обучение и утежнява още качеството му
7 сеп 2018
Предприемачи от Силициевата котловина стават лектори в българска магистърска стратегия

Общо 30 студенти ще получат цялостни стипендии за образованието във Варненския свободен университет
5 сеп 2018 На конференция в петък специфичната комисия на министерството на образованието разгласи решението си по проблема дали трудовете за професор и лекар на ректора на Техническия университет - Варна, проф. Росен Василев съдържат данни за плагиатство. Предишната вечер комисията разгласява своя отчет, от който излиза наяве, че обособени глави и в двете десертации на Василев са плагиатствани напълно.

Случаят нашумя преди една година, когато ректорът бе махленски в преписване на непознат труд. Досега обаче поради недостатъци в закона за университетския състав възможното му премахване от поста беше мощно затруднено. След измененията в закона министърът на образованието Красимир Вълчев назначи специфична Комисия за академична нравственос в състав проф. Дончо Хрусанов, проф. Веска Георгиева, проф. Венцислав Динчев – ръководител, проф. Николай Денков и проф. Радослав Радев, която изготвя мнението си въз основата на заключенията на определени по голям брой критерии арбитри, също от университетските среди. С тяхна помощ да открити случаите на плагиатство в трудовете на проф. Росен Василев.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. По закон, откакто получи отчета, министърът може да назначи длъжностен ректор на университета, който да в профил от служба настоящия. Обикновено отстраняването от академична служба се прави от ректора на съответното висше образователно заведение, заради което и актуалният случай е толкоз необикновен.

" Не сме въодушевени от това, с което се занимаваме, само че се постанова и би трябвало да има реакция по отношение на плагиатството, нередностите, спорове на ползи, с цел да не се получава на другарска основа да се назначават хора в научните комисии ", разяснява проф. Венцислав Динчев от Българска академия на науките, ръководител на Комисията по академична нравственос.

Проф. Денков даде образец с един от обсъжданите проблеми в разработките на проф. Василев: " Става дума за оповестена през 2009 година книга на създатели от университета в Белфаст, изследвали железни сплави - същите, с които е работил и проф. Василев. През 2014 излиза негова публикация, в която част от фигурите и таблиците в книгата се появяват, без да се уточни източникът. " По думите на проф. Денков даже и единствено този образец е повече от задоволителен, с цел да бъдат анулирани научният труд на проф. Василев и неговата купа.

Проф. Денков цитира и публикация от научното издание Science от декември 2014, което слага България измежду страните с най-вече плагиагство в научните среди, като съгласно изданието това се отнася за близо 20% от научните писания. Той добави, че преди дни в Софийския университет е проработила електронна система, която ревизира писмените работи на студентите още при предаването им.

Според изнесената от комисията информация Районната и Окръжната прокуратура във Варна са отказали да заведат дело по случая с претекст, че са некомпетентни по този случай, по тази причина следва идната седмица министър Вълчев да назначи нов ректор на Технически университет - Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР