След приемането на еврото: Доходите и пенсиите ще се закръгляват

...
След приемането на еврото: Доходите и пенсиите ще се закръгляват
Коментари Харесай

След приемането на еврото: Доходите и пенсиите ще се закръгляват в полза на потребителите


След приемането на еврото: Доходите и пенсиите ще се закръгляват в интерес на потребителите. Въпросът е по какъв начин да се преборим със спекулантите, които ще стартират да надуват цените.

В концепцията на закона за приемане на еврото у нас категорично е записано, че закръгляването на цените ще става по общия ред (по математическото правило), но доходите и пенсиите на хората ще се закръгляват в интерес на хората.
Веднага след въвеждането на единната валута,
работодателите ще бъдат задължени да стартират погашение на заплатите в евро. Сумите в трудовите контракти ще би трябвало да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и обществените помощи също ще бъдат превалутирани в интерес на получателя до последния евроцент.

Според Зорница Русева, ръководител на Икономическия и обществен съвет у нас, е нужна масирана осведомителна акция, с цел да стане ясно на всеки един консуматор какво ще се случи с парите му.
Тя показа разбор квалифициран от съвета
за това, по какъв начин приемането на еврото ще се отрази на страната ни. Там се съпоставят съществени стопански индикатори на България, Естония, Литва и Латвия (последните страни приели единната валута).

Анализът демонстрира, че риск за приходите и пенсиите там  не е регистриран след приема на еврото.  Русинова заключи, че директно след въвеждането на еврото, в прибалтийските страни се следи много по-сериозен ритъм на стопански напредък и задържане на инфлацията, по отношение на равнищата у нас през оценения интервал. Анализът обаче обгръща 2015г. – 2020г., т.е.
преди рекордната инфлация да завладее цяла Европа.
Според ръководителя на икономическия и обществен съвет,  в дълготраен проект, българите ще станат по-богати след влизането на еврозоната, тъй като ще има по-добра икономическа среда. „ За да сме по-богати, би трябвало да имаме по-добра стопанска система, а когато сме в „ клуба на богатите “, естествено ще имаме повече благоприятни условия “, разяснява още Русинова. За да ни одобряват обаче, би трябвало всички страни членки да са съгласни. Затова и решението е политическо и не зависи единствено от това България да извърши икономическите критерии.
Необходима е и необятна осведомителна акция,
с цел да е ясно какво следва по-късно, тъй като всеки си задава въпроса „ в този момент, когато пристигна еврото, моята заплата по какъв начин ще се закръглява, дали ще падне, какво ще стане с заема ми, какво ще стане с пенсията на родителите ми “, разяснява Русинова. Това, което би трябвало всички да знаем е по какъв начин да се преборим с търговци и спекуланти, които с приемането на еврото ще стартират повишаване на цените, което е и най-големият боязън на хората, сподели още тя.
А в концепцията на закон за въвеждане на еврото
е записано, че контролът за вярното ценообразуване след въвеждането на еврото, ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите. Предвижда се лоялните търговци да бъдат обозначавани със стикер „ Честен търговец “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР