След приемането на България в Европейския съюз се заговори много

...
След приемането на България в Европейския съюз се заговори много
Коментари Харесай

Наши археолози направиха уникална находка

След приемането на България в Европейския съюз се заприказва доста за усвояването на идващите оттова средства. Това бе изключително значимо за опазването на нашето археологическо благосъстояние, разчитащо през идващите години на тези дотации. Един от първите положителни образци в това отношение бе планът, осъществен през 2009-2010 година в землището на с. Братя Даскалови, Чирпанско, оповестява "Труд ".

Той се състоя под управлението на моята добра другарка и състудентка доцент доктор Милена Тонкова от НАИМ-БАН. Проектът носеше завладяващото название «Археологически изследвания в трако-римски династичен център в региона на Чирпанските възвишения». В него участваха десетки археолози, реставратори, антополози, геодезисти, студенти. Много се радвах, че първи асистент на Милена е моят дълготраен заместител на Перперикон, експерта по римска археология доктор Здравко Димитров.

Главна цел на плана бе да се проучат многочислените селища и надгробни могили от времето на траките, I хиляди пр.Хр., както и обособени монументи от римската ера. В процеса на работа в землището на с. Братя Даскалови бяха изследвани Момина могила с монументална гробница, Малката могила, Читашката, Каракочовата и Селската могила. Проучени бяха и разнообразни браншове от многослойното населено място от късната новокаменна ера и от І хиляди прочие Хр. при извора Халка Бунар, при с. Горно Белево. Завърши разкопаването на две здания от късноримската ера, които се намират на север от с. Черна гора (римската пътна станция Циле).

В резултат на плана бяха събрани нови и значими данни за предишното на този край освен от тракийската и римската ера, само че и от времената на неолита, енеолита и ранната бронзова ера. Един от най-значимите резултати бе разкриването на монументалната тракийска куполна гробница в Момина могила, ситуирана на висок рид край с. Братя Даскалови. Съвсем неотдавна тя бе вандалски ограбена от иманяри. При нея се откри любопитен факт. Гробницата евентуално е останала незавършена от античните строители, само че в нея въпреки всичко е било осъществено богато заравяне. В майсторски построената от квадрови блокове куполна камера и в преддверието (дромос) бяха открити част от изящна ажурна златна диадема, влакна от златотъкани облекла или покров, фрагменти от гръцки амфори, както и подробност от бронзов траурен венец с позлата от началото на III век прочие Хр.

Екипът се натъкна и на кости на възрастен субект, на бебе и кон. Всичко това накара Милена Тонкова да счита, че гробницата е била предопределена за тракийски държател. Вероятно той е управлявал земите, ситуирани директно на юг от столицата на одриския цар Севт ІІІ (330- 300 година прочие Хр.), Севтополис.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР