След пресконференция на БСП, на която поискаха спиране на обществената

...
След пресконференция на БСП, на която поискаха спиране на обществената
Коментари Харесай

Вместо да опровергае, МВР потвърди, че ще строят лагери за 3000 бежанци

След конференция на Българска социалистическа партия, на която желаеха прекъсване на публичната поръчка за градежа на три бежански лагера за 3 хиляди души, Министерство на вътрешните работи излезе да опровергава изказванията. Вместо това обаче те потвърдиха, че няма заплаха от бежански вълна, а лагерите щ бъдат издигнати ”превантивно ”. Бежанците щели да стоят там единствено за 72 часа.
„ На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери “, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, представен от БГНЕС.

На брифинг Ципов отговори на отправените от Българска социалистическа партия въпроси, че страната крие информация от българската общност за връщане на мигранти към България от Западна Европа.

Според думите му страната целяла само „ построяването на площадки за краткотрайни спешни центрове от затворен вид “. В тях щели да бъдат отвеждани незаконно преминаващите границата ни мигранти, където ще им бъде открита самоличността и извършана регистрация. Ако арестуваният не разполага с никакви документи, там щели да му бъдат правени изявленията от чиновници на Гранична полиция и ДАНС, с цел да се откри произхода на лицето. Според Министерство на вътрешните работи мигранти ще прекарва в центровете не повече от 72 часа.

„ Няма подготовка за заселването на тези обитаеми места с бежанци. В момента миграционният напън към страната ни е нулев”, разгласи още заместник-министърът.

Припомняме, че от обществени данни се вижда, че Министерство на вътрешните работи не може да запълни и сегашните 700 места, с които разполага. Толкова е потенциалът на домовете на дирекция " Миграция ". Отделно от това Държавната организация за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са съвсем празни. В " Миграция " са настанени 139 души (19.9% от капацитета), а в домовете на организацията – 380 индивида (7.3% от капацитета). Според оповестената социална поръчка трите нови центъра ще са с потенциал от 3 000 души.

Според думите на Ципов, с построяването на центровете страната поддържа своята подготвеност за справяне с възможен миграционен напън, тъй като спорът в Сирия продължава, а на територията на Турция има към 3 млн. мигранти.

Той добави, че грантовото съглашение за построяването им е подписано през месец март 2017 година, което е по времето на служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, с вътрешен министър Пламен Узунов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР