След преминалата в напрегната атмосфера срещу между турския президент Реджеп

...
След преминалата в напрегната атмосфера срещу между турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Турският външен министър: Постигнато е не прекратяване, а само временно спиране на военната операция в Сирия

След миналата в напрегната атмосфера против сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепремиера на Съединени американски щати Майк Пенс, отдадена на интервенцията на турската войска в Северна Сирия, стана известно,че страните са постигнали съглашение в 13 точки, написа novini.bg.

Прекратяване на турската военна интервенцията в Северна Сирия против преустановяване на по-нататъшните наказания на Сащ против Турция е главната формула, по която страните са се договорили.

" Съединените щати схващат основателните безпокойства на Турция за сигурността на южната й граница ", се споделя в взаимното известие.

В изказване, което Майк Пенс направи в американското посолство в Анкара, той уточни: " Съединени американски щати и Турция се споразумяха за преустановяване на огъня в Сирия. Кюрдските сили ще се отдръпват в границите на 120 часа. Президентът Тръмп е благодарен на президента Ердоган ", сподели той.

Според турските източници обаче не става дума за преустановяване на военната интервенция, а единствено за краткотрайно прекъсване на сраженията.

" Ще дадем пролонгация в разстояние на 120 часа (пет дни) на военната интервенция " Извор на мира ", с цел да се изтеглят кюрдските сили. Това не значи прекъсване на огъня, а единствено краткотрайно прекъсване на военните дейности. Операцията " Извор на мира " ще завърши едвам когато всички терористични сили се изтеглят от региона, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Турските медии разпространиха изказването на американския президент Тръмп, в което се споделя: " Чудесни вести от Турция. Пенс и Помпейо ще дадат конференция. Благодаря Ердоган. Ще се избави животът на милиони ".

В контрактуваното съглашение, което се състои от 13 точки, се показва,че " Турция и Съединените щати са препотвърдили околните си връзки като членки на НАТО. Договорена е по-тясна съгласуваност въз основата на общите ползи. Двете страни ще поддържат метода " един за всички, всички за един " във връзка с техните задължения към територията на НАТО, отбраната на популацията против всевъзможни закани, спазването на правата на индивида, на религиозните и етническите общности.

Страните ще продължат взаимната битка в североизточната част на Сирия против " Ислямска страна ", като по подобаващ метод ще бъде осъществено настаняването на разселените лица в центровете за задържане в регионите, следени по-рано от ИД. Турската страна се ангажира да подсигурява устойчивостта и сигурността на всички поданици, на инфраструктурата в следената от турските сили зона за сигурност.

Подчертава се общата позиция за опазване на териториалната целокупност на Сирия, както и за ръководения от Организация на обединените нации развой за слагане завършек на спора в Сирия в сходство с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Предвижда се изземването на тежките оръжия от кюрдските сили и основаване на зона за сигурност от позиция на националната сигурност на Турция. Зоната за сигурност ще бъде под контрола на турските въоръжени сили, ще се ускори и координацията сред двете страни по този въпрос.Турската страна ще приключи изцяло интервенцията " Извор на мира " след отдръпването на кюрдските сили.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР