След прекъсване заради пандемията, държавата поднови проверките на млечните продукти

...
След прекъсване заради пандемията, държавата поднови проверките на млечните продукти
Коментари Харесай

Специалист: Не купувайте сирене под 13 лв./кг, не е истинско

 След спиране поради пандемията, страната възобнови инспекциите на млечните артикули в супермаркетите.

" Това, което статистиката демонстрира, е, че сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече, спрямо предходните години. Това не може да бъде единственият знак, който да демонстрира, че те са вложени напълно в млечните артикули ", изясни ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, представен от Нова телевизия.

Той даде препоръки по какъв начин потребителите да разпознаят същинския артикул от имитацията.

" Цената е един от водещите знаци. Тя обаче не е единственият - консистенцията и твърдостта на сиренето също са фактор - то не би трябвало да е меко. На артикул, който е опакован, е доста мъчно да се направи визуализация. В магазините сиренето не би трябвало да е на цена под 12-13 лв. в магазините, за кашкавала цената е към 18 лева ", сподели Зоров.

Според доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " цената също е значима, тъй като демонстрира дали сиренето е създадено от мляко. Тя обаче не постоянно е определяща.

Иванов изясни за какво потреблението на артикули с палмова лой не е целесъобразна.

" Консумацията на сходен жанр мазнини води до развиване на сърдечно-съдови болести. Връзката е потвърдена и има консенсус сред производители на храни и кардиолози. Затова влагането на този жанр мазнини е неразрешено в доста страни по света. Ние настояваме и у нас това да стане факт ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР