След преизбирането му начело на парламента Хуан Гуайдо ще продължи

След преизбирането му начело на парламента Хуан Гуайдо ще продължи ...

Една година Гуайдо срещу Мадуро. А сега накъде?.След преизбирането му начело на парламента Хуан Гуайдо ще продължи да претендира за поста и.д. президент на Венецуела, но опциите му за продължаване на "борбата" му срещу Николас Мадуро - демонстрации, санкции, преговори - не са неограничени, а се задават и парламентарни избори.

"Сами няма да успеем", заяви лидерът на венецуелската опозиция в събота на среща с привърженици в Каракас. Призив във форма на равносметка: само 500 души се отзоваха на поканата му за това "народно събрание", организирано след бурното му преизбиране начело на парламента на 5 януари и полагането му на клетва няколко дни по-късно.

Това е впечатляващ контраст с демонстрациите от началото на 2019 г., в които участваха десетки хиляди души. Тогава Хуан Гуайдо тъкмо се беше обявил за и.д. президент на 23 януари, защото смяташе, че Николас Мадуро е "узурпирал" президентския пост заради фалшифицираните според него избори през 2018 г.

Оттогава петдесетина страни, сред които САЩ, признаха Гуайдо за законен лидер на страната. "Каквото можахме, направихме. Дадохме му пълната си подкрепа, но, честно казано, той не се оказа на висотата на очакванията ни", каза в събота 30-годишният лекар Кристиан Гамес.

Хуан Гуайдо впрочем рязко губи обществена подкрепа. Рейтингът му е спаднал от 63 процента през януари 2019 г. на 38.9 процента през декември по данни на института "Датаналисис". "Признавам вината си, че не направих всичко необходимо", заяви в събота Хуан Гуайдо, след като през 2019 г. две от основните му инициативи се провалиха.

На 23 февруари опозиционерът напразно се опита да докара хуманитарна помощ във Венецуела, за "да облекчи" в някаква степен сънародниците си, 4.5 милиона от които са емигрирали от края на 2015 г. по данни на ООН. На 30 април пък той неуспешно призова армията да се разбунтува.

Николас Мадуро продължава да се радва на подкрепата на генералния щаб на армията и на съюзниците си Китай, Русия и Куба.

Участие в парламентарните избори... или не

Чавистката власт отново е в настъпление. По план тази година трябва да се произведат парламентарни избори. Това поражда дилема за опозицията, защото тя е разделена по въпроса дали да участва в организиран от управляващите вот, подчерта политологът от университета "Андрес-Бело" Бениньо Аларкон.

"Опозицията би допуснала грешка, ако не участва. Но най-лошото, което може да й се случи, е да участва и да загуби заради вътрешните си разделения и неспособността си да мобилизира избирателите си", обясни той. Чависткият лагер е уверен в победата. Николас Мадуро уверява, че неговата Единна социалистическа партия на Венецуела ще си върне парламента, който загуби през 2015 година.

Хуан Гуайдо продължава да е подкрепян от ЕС и администрацията на Тръмп, която наложи множество санкции на Николас Мадуро, обкръжението му и венецуелската икономика.

Санкциите обаче могат да навредят и на венецуелците. Чавистките власти твърдят, че недостигът на бензин, който засяга главно провинциите, се дължи на американското ембарго върху венецуелския петрол.

Вчера Вашингтон наложи нови санкции, този път срещу депутата Луис Пара, съперник на Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за председател на парламента в деня на гласуването, и срещу шестима подкрепили го депутати. Тази форма на натиск обаче не е гаранция за политическа промяна: въведеното преди близо 60 години американско ембарго над Куба не е довело до никакви промени в държавното ръководство на острова. Остават евентуални преговори между правителството и опозицията.

Американската дипломация, изглежда, е променила подхода си. Миналата седмица Държавният департамент призова за "преход по пътя на преговорите", който да позволи свободни и честни избори, след като доскоро държеше непременно на оставката на Николас Мадуро.

Миналата година се състояха преговори под егидата на Норвегия, но те бяха прекъснати през август. В събота Хуан Гуайдо отхвърли всякаква връщане на масата за преговори. "Работата не е там, че не искаме преговори. Те просто ни се струват безперспективни. Всеки път те се подиграваха с нас", заяви Гуайдо, говорейки за правителството. /БТА

Източник: dnevnik.bg