След преговори, продължили часове, правителството и земеделските производители постигнаха съгласие

...
След преговори, продължили часове, правителството и земеделските производители постигнаха съгласие
Коментари Харесай

Правителството обеща на протестиращите да ограничи вноса на слънчоглед от Украйна

След договаряния, траяли часове, държавното управление и земеделските производители реализираха единодушие по множеството от поставените от протестиращите въпроси.

Премиерът Николай Денков даде обещание държавното управление да наложи краткотрайни ограничавания на вноса на слънчоглед от Украйна. Протестиращите упорстваха за продължение на възбраната за всевъзможен импорт на украински зърнени култури.

" Това, към което се обединихме, е, че по всяка една точка, която е сложена от протестиращите, или можем да предложим решение, или можем да разбираем по какъв начин ще търсим решението във допустимо най-кратки периоди ", сподели министър председателят Николай Денков след срещата.

Протестиращите пред постройката на държавното управление обаче не утвърдиха новините от срещата, които им бяха предадени от техните представители.

Поводът за на земеделските производители беше решението на за импорт на избрани артикули от Украйна. Предложение за това беше направено от Движение за права и свободи , ГЕРБ и ПП-ДБ .

Във вторник вечерта стана ясно, че настояването на земеделците за възбрана на украински импорт няма да бъде задоволено изцяло. Ще бъдат въведени обаче квоти като метод да не се стига до пренасищане на пазарите.

" В близкия интервал ние няма да позволим импорт на слънчоглед от Украйна. Това ще е по този начин, до момента в който не стане ясно какъв брой огромна да бъде квотата на слънчогледа ", изясни Денков. Тя следва да се контракти с представители на сектора, тъй че да има задоволително суровина и за производителите на олио.

В края на август точно производителите на олио желаеха възбраната за импорт от Украйна да отпадне, откакто не съумяха да се спогодят със зърнопроизводителите за цена на слънчогледа, която да дава отговор на интернационалната.

По отношение на качеството Денков изясни, че до момента няма открити проблеми с вноса от Украйна. Правителството е поело ангажимент и да изплати до 30 септември дотациите на земеделците, както беше посочено в настояванията им.

„ Важно е да се посочи, че ние ще бъдем удовлетворени, едвам когато можем да представим всичко, за което говорихме през днешния ден на хората, които са извън и които ни подкрепяха “, сподели ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Министърът на земеделието Кирил Вътев изясни, че „ има доста заварени проблеми “, по които би трябвало да се работи. Той изрази очакване, че митингите ще приключат довечера.

„ Ако след всички поети задължения, митингите продължат, мисля, че могат да се вършат други заключения “, сподели той.

Протестите на земеделците започнаха на 18 септември , като блокираха редица пътни артерии в страната. Поводът беше решението на Народното събрание за унищожаване на възбраната за украински импорт.

Във вторник те се събраха на входа на София при Долни Богров, където струпаха аграрни машини. По-късно денем те дойдоха пред Министерския съвет, където чакаха решението от договарянията с премиера.

По-рано денем в столицата се организира и различен огромен за обективен енергиен преход. Преговорите и там завършиха сполучливо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР