След преговори между президентската администрация на Азербайджан и кабинета на

...
След преговори между президентската администрация на Азербайджан и кабинета на
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан разменят задържани военни

След договаряния сред президентската администрация на Азербайджан и кабинета на министър-председателя на Армения б еше реализирано съглашение за освобождение на 32 лица от арменски генезис от Баку и двама азербайджански военнослужещи от Ереван, оповестява Trend.

От 32-та арменци, 26 бяха задържани по време на антитерористичните ограничения в посока Хадрут през декември 2020 година Останалите шестима бяха арестувани на границата по разнообразни мотиви, към този момент са изтърпели по-голямата част от присъдите си.

Сред тях няма направили военни закононарушения против азербайджанския народ, като Араик Арутюнян, Бако Сахакян, Аркади Гукасян, Рубен Варданян, както и Вагиф Хачатурян и Альоша Хосровян.

Тази стъпка е явен образец за смисъла, което президентът на Република Азербайджан и победоносният висш главнокомандващ Илхам Алиев придава на народа на Азербайджан, жителите и военнослужещите на страната, и споделя възприятията на околните на арестуваните в плен. Президентът Илхам Алиев за следващ път потвърди, че е президент на всеки азербайджанец.
 Армения и Азербайджан положили основата на мирния контракт
Армения и Азербайджан положили основата на мирния контракт

С посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел

Споразумението е реализирано посредством директни договаряния без присъединяване на трета страна. Това е още едно доказателство, че Азербайджан и Армения могат да продължат мирния развой без медиатори.

Припомняме, че преди 2 седмици стана ясно, че  на мирния контракт , който контролира спора за Нагорни Карабах трайно, само че към момента " приказват на разнообразни дипломатически езици ". Това заяви арменският министър-председател Никол Пашинян. 

" Имаме положителни и неприятни вести за арменско-азербайджанския кротичък развой, съобщи арменският министър председател. Добрите са, че главните правила на мира с Азербайджан са контрактувани. Това стана с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел вследствие на срещите ми с президента на Азербайджан в Брюксел ", добави той.

Армения и Азербайджан признават териториалната целокупност, надлежно 29.8 хиляди кв.км и 86.6 хиляди кв.км., а политическата основа за делимитацията на границата сред двете страни се явява Алма-Атинската декларация от 1991 година. Според нея следва да се употребява картата на Генералния щаб на въоръжените сили на някогашния Съюз на съветските социалистически републики от 1974 - 1990 година.
 Международният съд принуждава Азербайджан да пази арменците в Нагорни Карабах
Международният съд принуждава Азербайджан да пази арменците в Нагорни Карабах

Страната би трябвало да разреши на етническите арменци да се завърнат в района

Пашинян обаче съобщи, че въпреки и да е реализиран прочут прогрес в договарянията, двете страни към момента постоянно се затрудняват при постигането на единодушие по някои въпроси . " Най-важната от неприятните вести е, че към момента приказваме на разнообразни дипломатически езици и доста постоянно не се разбираме ", съобщи тогава Пашинян.

Двете страни са в спор от десетилетия, най-много поради отцепническия азербайджански район Нагорни Карабах, който силите на, предизвиквайки

Премиерът заяви тогава, че Армения е предложила размяната на всички арменски пленници за всички азербайджански пленници.
 Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ
Азербайджан: Франция плете интриги за нова война в Южен Кавказ

Баку упрекна Париж в дестабилизация на района

Баку упрекна през ноември Франция, че плете интриги за нова война в Южен Кавказ, предизвиква сепаратистите

в спора с дългогодишния противник Азербайджан за отделилия се район Нагорни Карабах.

Като жест на благосклонност също по този начин Армения отдръпна кандидатурата си за идната конференция за климата COP29 и поддържа тази на Азербайджан. 

Президентът на Азербайджан Илхам идната година , съгласно документ, оповестен от неговия кабинет в четвъртък. 61-годишният Алиев беше избран отново за финален път през 2018 година за седемгодишен мандат и с значително потиснато политическо противоречие е съвсем несъмнено да завоюва нов мандат през идната година.

През септември , след деветмесечна обсада, с цел да си върне контрола върху завзетата от етнически арменци територия Нагорни Карабах, втора сполучлива военна акция за три години.  По този метод той изправи това, което той и множеството в Азербайджан разглеждаха като историческа неточност отцепването на района в кървясъл етнически спор, който съпътства разпадането на Съветския съюз в края на 80-те и началото на 90-те години.

Подпомогнат от петролното благосъстояние на страната си, Алиев сътвори стабилен съюз с турския президент Реджеп Тайип Ердоган , като в същото време съумя да поддържа работни връзки както с Русия, по този начин и със Запада, макар войната на Москва в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР