След предварителна оценка Европейската агенция по лекарствата (EMA) изчислява, че

...
След предварителна оценка Европейската агенция по лекарствата (EMA) изчислява, че
Коментари Харесай

Спорят вреден ли е валсартанът или не, рискът от рак в забранените лекарства бил... "теоретичен"

След предварителна оценка Европейската организация по медикаментите (EMA) пресмята, че е допустимо да има един спомагателен случай на рак на всеки 5 000 пациенти, приемащи засегнатите медикаменти при най-високата доза валсартан (320 mg), всеки ден в продължение на 7 години. Изчислението се основава на междинните равнища на този смес, открити в дейното вещество валсартан, създадено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals - (60 елементи на милион (ppm)).
Изчисленията са направени при допускане, че откритото количество смес в дейното вещество е същото и в крайния лекарствен артикул. Посоченият риск е научен, изчислен след изследвания при животни, статистика за заплахата от рак в Евросъюза, и поради обстоятелството, че примесът може да попадне в организма и от други източници – като храна и вода.
Лекарствата, съдържащи валсартан, се употребяват при пациенти със съществени или евентуално съществени сърдечносъдови болести (високо кръвно налягане, неотдавнашен сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност). По тази причина не се предлага пациентите да прекъсват лекуването, ако то е било предписано.„ Към настоящия миг данните, които са дадени на база на математическата прогноза на ЕМА демонстрират, че действително риска за здравето на пациентите в този миг няма”, разяснява магистър-фармацевтът Антон Вълев, представен от bTV.
От компаниите, които са употребявали дейното вещество от китайския цех (Zhejiang Huahai), извършат разбор на мострите от крайните лекарствени артикули, които съхраняват, с цел да открият действителното количество на примеса (NDMА). Допълнителни инспекции са осъществени от публични контролни лаборатории на Европейски Съюз. Когато се получат данните от всичките тези разбори, EMA ще може да даде повече информация по отношение на риска от примеса за пациентите.
Няма непосреден риск за пациентите, показва ЕМА. Тези пациенти, които одобряват засегнатите медикаменти и още не са минали на различно лекуване, не би трябвало да стопират приема на своето лекарство, без да се съветват със своя доктор и фармацевт.
NDMA е систематизиран като вероятен канцероген при хората, въз основа данни от изследвания при животни. Веществото се открива в някои храни и водоизточници, само че не се чака да оказва нездравословно влияние при усвояване в доста дребни количества.Всички медикаменти, съдържащи дейното вещество валсартан, създадено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, са блокирани и изтеглени от аптеките в Европейски Съюз, само че има налични други медикаменти, съдържащи валсартан, които не са наранени от примеса. Пациентите, които желаят да получат повече информация за своето лекуване, би трябвало да се свържат със своя доктор или фармацевт.
NDMA не е предстоящ смес и се смята, че пояснение за неговата поява са промени в индустриалния развой, които Zhejiang Huahai Pharmaceuticals вкарва през 2012 година Други дейни субстанции, създавани от компанията, не са наранени.
Агенцията по медикаментите в България (ИАЛ ) към този момент отблокира част от медикаментите на нашия пазар, защото компаниите са показали доказателства, че дейното вещество в продуктите им е купено от различен цех, друг в Кита. Информация за отблокираните артикули може да намерите на уеб страницата на ИАЛ www.bda.bg/bg/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР