След повече от три часа дебати депутатите от транспортната комисия

...
След повече от три часа дебати депутатите от транспортната комисия
Коментари Харесай

Промените в Закона за автомобилните превози забуксуваха

След повече от три часа диспути депутатите от транспортната комисия прекратиха гледането на второ четене на измененията в Закона за автомобилните транспорти, оставяйки недоизмислени разпореждания и насрочиха за на следващия ден изключително съвещание. Сред отсрочените решения е произнасянето им по предлаганите нови разпореждания за транспорта на пасажери по автобусни линии при вътрешни транспорти. Регламентацията и въвеждането на междуобластни транспортни схеми остава за на следващия ден. Според плана, „ междуобластната транспортна скица включва автобусните линии, свързващи обитаеми места от две прилежащи области, като се изключи двата регионални центъра и се утвърждава от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията “.
„ Проблемите и на превозвачите, и на общините са разследване на безучастие 10 години на администрацията - 10 години няма републиканска транспортна скица, тъй че да се разбере би трябвало ли да има линия сред София и Кладница. И тъй като никой нищо не е направил стигаме до някакви междуобластни (транспортни схеми), които няма да влизат до регионалните центрове, само че ще влизат в селата от регионалните центрове “, уточни депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. „ Сега вършим кръпки, с цел да заличим бездействието “, заключи той.
Идеята е да се направи нова републиканска пътна скица, която да свързва регионалните центрове и обитаеми места над избран брой население, разясниха вносителите.
„ Т.нар. „ изчистване “ на републиканската пътна мрежа няма да реализира този резултат, който задачите, а ще сътвори огромно напрежение “, възразиха от сдружението на общините (НСОРБ), а от КНСБ обърнаха внимание на депутатите, че тези въпроси би трябвало да бъдат обсъждани в отрасловите препоръки с всички наранени страни, че е значимо реализира баланс на другите типове превоз с другите участници и показаха неодобрение, че не са поканени в работната група по този законопроект.
Бяха изказани опасения, че се трансферират проблеми на регионалните шефове и задължения от страната на общините във връзка с субсидирането на транспорти на избрани категории пасажери. Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов моли депутатите още един път да помислят за резултата и резултата, който на пръв взор дребни проблеми могат да провокират върху системата на превоза на общините. Кметове на общини показаха, че при тях ситуацията е още по-тежко и че в случай че бъдат в допълнение натоварени, има риск да изпаднат в колапс.
Вносителите разясниха, че държавното управление предлага с изключение на от Държавния бюджет за напред сходни средства да бъдат планувани и от бюджетите на общините и увериха, че субсидирането от страната ще бъде непокътнато. Транспортните синдикати и КНСБ настояха гласуването по този текст също да бъде отсрочено и настояха за уточнение на уговорките на страната и на общините и ясно да се запише по какъв начин ще се споделя финансовата отговорност.
Ето какво споделиха директно преди дебата участници в днешното съвещание, по информация на БГНЕС: Превозваческият отрасъл чака да бъдат променени текстовете в Закона за автомобилните транспорти, с цел да може да се извършва по-цялостен надзор върху активността, а и да се уточняват текстовете в закона във връзка с това какво е " публичен транспорт на пасажери ". Въвеждаме термина „ икономическа полза “, защото до сегашния миг транспорт на пасажери беше транспорт против съответното възнаграждение. Това сподели ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, на влизане в залата за днешното съвещание. По думите й, за сектора е значимо да може да се упражнява непоколебим надзор и да се залавят превозвачите, които са нерегламентирани.
„ Очакваме Наказателният кодекс да бъде променен, само че това няма да се случи в този момент, тъй като е от компетенцията на друга комисия “, изясни тя.
Още на 10 януари министър председателят Бойко Борисов е заречен на сектора, че ще се работи по основаването на обединен надзорен орган, с цел да може да се реализира повсеместен надзор и да не се постанова да се ангажират няколко институции. „ Създаването на контролния орган ще отнеме малко повече време, в сравнение с ни се искаше, само че в границите на тази година се надяваме да имаме решение по въпроса и обособена такава институция “, разгласи Милтенова. За момента не е ясно на кого ще бъдат делегирани тези функционалности и дали това звено ще бъде част от ИА „ Автомобилна администрация “.
От своя страна изпълнителният шеф на Агенцията Бойко Рановски изясни, че с измененията, които се вършат, ясно се разписват разпоредбите кой транспорт е легален и на какви условия би трябвало да дават отговор превозвачите, с цел да правят легален транспорт. „ В момента се трансформират наказателните разпореждания, насилствените административни ограничения се трансформират, като те са ориентирани за битка против нерегламенвтираните транспорти. Всеки, който кара без съответния лиценз и позволение, се смята, че прави нерегламентиран транспорт. Ще се постановат наказания както към лидера, по този начин и към превозвача или притежателя на транспортното средство. Също по този начин ще се стопира и автомобилът от придвижване. Предвидили сме и лишаване на свидетелството за ръководство за период от 6 месеца и събаряне на регистрационните табели “, уточни Рановски.
Според него този вид нерегламентирана активност би трябвало да бъде криминализирана, защото това е активност, която крие заплаха от това в какво техническо положение е даден автомобил или рейс, както и дали лидерът е дееспособен и дали е в положение да прави тази активност. „ От сутринта, на контролно-пропусквателен пункт Русе имаме три микробуса, които са спрени от придвижване. Лицата са правили нерегламентиран транспорт в посока Европа. Пътниците са си признали за заплащането и с помощта на това са ги заловили “, съобщи той.
Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Станислав Иванов удостовери позицията на законодателната власт, че продължава да се бори против сивия бранш, в който попада нерегламентираният транспорт.
„ Нашата позиция остава. В Наказателния кодекс са регламентирани проблемите, свързани със сивия бранш. Промяна във връзка с нерегламентираните транспорти няма, в Наказателен кодекс са, следва да бъдат гледани и да бъдат разисквани в Народното събрание. Борбата със сивия бранш е водеща за нас и би трябвало да се случи. Това не значи инкриминиране на споделеното пътешестване. То е такова когато хората си споделят разхода, а когато е за полза, към този момент се търсят отговорните лица по Наказателен кодекс, тъй като те нямат лицензи и застраховка на местата. Това е сивият бранш “, акцентира Иванов.
Председателят на Съюз „ Такси “ Кирил Ризов, добави, че напъните на законодателя, в частност на таксиметровата активност, са в вярната посока, само че все пак са незадоволителни.„ Таксиметровата активност е регламентирана, само че тя се прави и нерегламентирано. Мерките - даже и в този закон - са незадоволителни. Необходимо е тази комисия, дружно с комисиите по правни въпроси и бюджет и финанси да довъведат ограничения в Наказателен кодекс, с цел да бъде озаптена тази активност “, безапелационен е Ризов.
По думите му, нерегламентираната активност от време на време доближава до 50%, като за това виновност има настоящото сега законодателство. Ризов изясни и каква е разликата сред регламентирания и нерегламентирания транспорт във връзка с таксиметровия транспорт.„ Разликата е в това, че в регламентираната активност се заплаща в 30 посоки, а другите в 15. Това разрешава на нарушителите да оферират услуга на по-ниска цена, в което се крие и разковничето на казуса. Трябва да се махне незаконната активност, която дублира легалната “, изиска Ризов и посочи, че 23 000 жълти автомобила са регистрирани, а те се употребяват от над 30 000 записаните водачи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР