След повече от шест години преговори над дузина държави в

...
След повече от шест години преговори над дузина държави в
Коментари Харесай

Най-голямата търговска сделка може да бъде сключена през 2020 г. В нея не участва САЩ

След повече от шест години договаряния над дузина страни в Азиатско-Тихоокеанския район се стремят да подпишат през 2020 година договорка, която ще стане най-голямото комерсиално съглашение в света.

Споразумението, наречено Регионално всеобщо икономическо партньорство или RCEP, включва всички 10 страни от блока на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и нейните пет съществени търговски сътрудници: Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Заедно тези 15 страни съставляват към една трета от популацията на света и световния БВП, тези данни привежда Reuters. Това е повече, в сравнение с съответните индикатори за други районни търговски блокове, като Европейския съюз и съглашението сред Съединените щати, Мексико и Канада.
 Търговската война сред Съединени американски щати и Китай може да коства на света $600 милиарда
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай може да коства на света $600 милиарда

Ако митата обзет цялата търговия, ни чака промяна на пазарите

RCEP започва през ноември 2012 година в Камбоджа по самодейност на АСЕАН за поощряване на търговията сред своите страни членки и шест други страни.

Тези шест други страни - Австралия, Китай, Индия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, към този момент имат обособени съглашения за свободна търговия с АСЕАН. Комбинирането в границите на RCEP би улеснило търговията в цялата група посредством понижаване на цените, стандартизиране на митническите правила и процедури и разширение на достъпа до пазари, изключително измежду страни, които не са сключили търговски съглашения.

Първоначално в тази договорка бяха планувани 16 участници, само че Индия реши да не се причислява към комерсиалния пакт заради опасения, че ще навреди на локалните производители, написа CNBC. Всички 16 страни започнаха договаряния за RCEP през 2013 година, когато се водеха договаряния за различен главен търговски пакт - Транс-тихоокеанското партньорство или TTP. Предвид отсъствието на Китай в ръководения от Съединени американски щати формат, доста специалисти считат, че RCEP може да помогне на Пекин да се опълчи на американското въздействие в района.
 Съединени американски щати, Канада и Мексико подписаха новото комерсиално съглашение
Съединени американски щати, Канада и Мексико подписаха новото комерсиално съглашение

То заменя предходното NAFTA

Но още през 2017 година, Доналд Тръмп анулира американското присъединяване в TTP и договорката се разпадна. Вместо това, Съединени американски щати постановиха вносни мита на някои страни. А комерсиалната война с Китай навреди на доста азиатски експортьори, като понижи търсенето на техните артикули и забави растежа. След това значимостта на съглашението RCEP се усили.

Окончателният текст на съглашението към момента не е минал юридическа инспекция и едвам по-късно ще бъде оповестен.

Независимо от това медиите и анализаторите обявиха, че RCEP е преди всичко потребен за търговията със артикули, защото последователно ще понижи цените за търговията с доста артикули. Освен това договорката ще разреши на предприятията да продават едни и същи артикули в блока, като отстрани нуждата от попълване на обособени документи за всяко направление за експорт, оповестява Reuters.
 Австрия заплашва договаряното 20 години комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Южна Америка
Австрия заплашва договаряното 20 години комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Южна Америка

Сделката, която ще отвори пазар от 300 милиона души за европейските компании, е в риск

Просто казано, това съглашение ще разреши на азиатските производители да продават повече от своите артикули в района си.

Според организацията, даже фирмите, които изнасят артикули отвън блока, ще имат тласъци да основават своите вериги за доставки в страните членки на RCEP.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР