След повече от година работа, режисьорът Стефан Командарев завърши новия

...
След повече от година работа, режисьорът Стефан Командарев завърши новия
Коментари Харесай

Стефан Командарев за новия си филм: Избрахме да изведем от анонимност хората, които чакат за трансплантация

След повече от година работа, режисьорът Стефан Командарев приключи новия си филм. Документалната лента „ Живот от живота “ ще види двойна премиера през идващите дни – на 11 и 13 септември. Режисьорът беше посетител в предаването „ Тази заран “ по bTV.

България е на последно място в Европейския съюз по осъществяване на трансплантации. Има големи описи на чакащите и нищо не се трансформира. Именно това се пробва да покаже и в случай че може да промени режисьорът с кино лентата си.

„ Ние избрахме да покажем хората, които чакат. Да ги извадим от анонимност “, сподели той. „ Защото в този момент, когато се случва донорска обстановка, тези хора са имагинерни. Ние демонстрираме съответните хора в домовете им, в всекидневието им. “

Филмът е съумял да улови доста прочувствени моменти сред хора, които са получили животоспасяващ орган и роднините на донора. Един от героите на кино лентата е с два трансплантирани органа. По-късно той става европейски първенец по плуване за хора с трансплантации. Мъжът е подарил първия си орден на майката на младежа, чието сърце носи в себе си.

Режисьорът се надява, че с кино лентата ще насърчи българите да подаряват органите на свои умряли близки. Това е част от културата на доста европейски страни, само че не и в България.

Друго значимо нещо, което би трябвало да се промени, е организацията. Една донорска обстановка лишава единствено няколко часа и би трябвало да се работи извънредно бързо и проведено, с цел да може да се трансплантира органът.

„ Един от проблемите на тези донорски обстановки е, че шефовете на лечебните заведения не гледат с положително око на тях. Болницата не печели. И това е една от аргументите, които утежняват обстановката. “

Посланията на кино лентата са доста, само че това, на което Стефан Командарев се надява хората да извлекат от него, е да стартират да приказват с околните си и да обсъдят тематиката преди да е пристигнал моментът да вземат решение дали да дарят органите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР