След повече от едно десетилетия насам, Съединените щати отново оглавиха

...
След повече от едно десетилетия насам, Съединените щати отново оглавиха
Коментари Харесай

България отстъпва с две места и вече заема 51-ва позиция в световната класация за най-конкурентоспособна икономика



След повече от едно десетилетия насам, Съединените щати още веднъж оглавиха класацията за най-конкурентоспособната стопанска система в света, изпреварвайки другите четири най-големи съперници в лицето на Сингапур, Германия, Швейцария и Япония, демонстрират показателят, направен от Световния стопански конгрес.

За последно Съединени американски щати оглавяваха листата през 2008-а година, показва отчетът на Световния стопански конгрес - организацията, която организира всеки януари среща на международните стопански водачи в Давос. Класацията се основата на редица индикатори и включва политиките на дадена страна, които оказват помощ за повишение на продуктивността.

България отстъпва с две позиции по отношение на класацията през предходната година и към този момент заема 51-ва позиция от общо 140 страни. Непосредствено зад нашата страна е Румъния (на 52-ра позиция) и малко пред нас е Унгария (на 48-а позиция). Почти всичките останали страни от някогашния " Източен блок ", които са членове на Европейски Съюз, са на по-предни от нас позиции, като на първо време в класацията е Чешката република (с 29-а позиция). Доста по-назад е единствено Хърватия (68-а позиция), като нашата съседка Гърция е също на по-задната 57-а позиция.

По отношение на държавните институции, България заема 70-та позиция в общата ранглиста, във връзка с инфраструктурата - 58-о място, а във връзка с маркоикономическата непоклатимост - 52-ра позиция. Относно положението на трудовия пазар нашата страна е на 50-то място, само че във връзка с уменията - на 60-то място, а във връзка с здравето - на 70-та позиция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР