След повече от две седмици на напрегнати преговори в полския

...
След повече от две седмици на напрегнати преговори в полския
Коментари Харесай

Над 200 държави се договориха как да спазват Парижкото споразумение за климата

След повече от две седмици на напрегнати договаряния в полския град Катовице представители на близо 200 страни одобриха подробни правила за използване на Парижкото съглашение за климата. С него се цели ограничение на световното стопляне до 2 градуса над прединдустриалните равнища на междинните температури.

 © Българска телеграфна агенция
Конференцията в миньорския град Катовице стартира ден по-рано от плануваното и приключи с повече от денонощие по-късно. Постигнатите договорености са надалеч от приемливи за застрашените от естествени катаклизми небогати страни, само че за огромните производители на изкопаеми енергийни източници и някои странични наблюдаващи триумф може да се назова самото избавяне на Парижкото съглашение за климата.
Михал Куртика, ръководител на конференцията за климата: Не е елементарно да се реализира единодушие върху толкоз характерно механически документ. Всяка крачка напред е огромно достижение, а вие направихте хиляда дребни крачки напред дружно. Може да се гордеете.
Договорените процедури за осъществяване на Парижкото съглашение са изложени на 156 страници. В тях липсва корав ангажимент за в допълнение ограничение на парниковите излъчвания. Както и ограничения за възстановяване на отчетността при наблюдението на квотите за въглеродните излъчвания. Това остана за договаряне на идващ стадий.
Хюсеин Рашид Хасан, министър на околната среда на Малдивите: Днешното решение в действителност не взема решение нищо. Трябва да се договорим за нещо практично и амбициозно - фрапантно да понижим излъчванията.
Малдивите и другите най-застрашени от климатичните промени към момента нямат изясненост кой и по какъв начин ще обезпечи и разпредели контрактуваните още в Париж 100 милиарда $ годишно за финансиране на ограниченията против световното стопляне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР