След повече от две години застой в отношенията между Европейския

...
След повече от две години застой в отношенията между Европейския
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев с исторически успех в ЕП за Македония

След повече от две години застой в връзките сред Европейския и македонския парламент, дължащ се на влошената вътрешнополитическа конюнктура в страната през последните години, тази седмица в Страсбург се организира 14-ото съвещание на Съвместния парламентарен комитет сред Европейски Съюз и някогашна югославска република Македония.

С общи старания двамата български представители Ангел Джамбазки, ЕКР-ВМРО, който е и заместник-председател на Комитета от страна на Екологичен потенциал, и Андрей Ковачев, ЕНП-ГЕРБ, внесоха оферти в заключителната резолюция с значими добавки, като настояването за отпадане на роуминга, възстановяване на ЖП и пътната инфраструктура и свързаността, които бяха приветствани и утвърдени.

Това е извънреден триумф, който, макар съпротивата от страна на гръцките представители в Екологичен потенциал - членове на Комитета, несъмнено удостоверява упоритостите на Македония за положителни съседски връзки по пътя към участие в Европейски Съюз и НАТО. В този исторически миг, в който след десетилетия е допустимо разрешаването на казуса с името на Македония, е от извънредно значение водачите Зоран Заев и Алексис Ципрас Алексис Ципрас – гръцки политик и министър председател на страната от януари 2015... към профила да намерят воля и храброст за постигането на прогрес без да се поддават на натиска на проведени митинги от страна на крайни вътрешни и външни сили.

Докладът на Европейската комисия и резолюцията на Европейския парламент от 2016 година, както и признатата по-рано тази седмица от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани ясно обрисуват изискванията, които страната би трябвало да извърши, с цел да стартира договарянията за участие. Македонските сътрудници ясно се ангажираха със стъпки в тази посока, като показаха своята признателност към българското държавно управление и Българското председателство за оказаните поддръжка и съдействие по пътя към участие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР