След повече от два месеца пауза, днес врати отваря столичната

...
След повече от два месеца пауза, днес врати отваря столичната
Коментари Харесай

Зоопаркът в София отваря, има и нови обитатели

След повече от два месеца пауза, през днешния ден порти отваря столичната зоологическа градина. Директорът й Добромир Бориславов разгласи пред БГНЕС, че посетителите ще могат да видят новородените жители в зоопарка , както и пристигналият в края на февруари бенгалски тигър или така наречен бял тигър със сини очи.

„ Ще отворим при специфични условия. Ние ще съблюдаваме всички условия и забрани, които важат за откритите паркове и градини, само че ще имаме и други регулации, които ще разрешат да съхраним здравето и живота на животните, тъй като към момента обстановката не е изяснена от научна позиция “, съобщи шефът.

Той прикани посетителите на зоопарка да носят ръкавици, защитна маска, да не се събират на групи, да съблюдават отдалеченост от 2,5 м. и да не пипат парапетите. Бориславов посочи, че гостите ще могат да видят животните единствено във външните кафези. Залите „ Големи котки, терариум и аквариум “ и Зала „ Гиганти “ ще са затворени за гости до второ разпореждане, защото не е здравословно животните да дишат изпаренията от дезинфектантите.

„ Детските площадки също ще бъдат оградени с ленти. Посетителите няма да могат да сядат на пейките. Те ще могат да се разхождат в парковата част, като зелените ни площи са третирани против кърлежи “, изясни той и прибавя, че според от това по какъв начин ще се развие обстановката имат подготвеност поетапно да отпускат и да отстраняват ограничения.

Бориславов обръща съществено внимание и на възбраната посетителите да хранят животните. Директорът предизвести, че в случай че някой бъде хванат да го прави, ще бъде наложително изведен от зоологическата градина, като няма да му бъде възобновена сумата, платена за билета.

Друга оригиналност е работното време.
 зоологическа градина София БГНЕС

„ То ще бъде друго от досегашното. Касите ще отварят в 9 часа и ще продават билети до 16:30 часа, а посетителите ще могат да останат най-късно до 18 ч. в зоопарка “, разгласи шефът на зоологическата градина.

Най-голямата изненада за посетителите ще са новородените жители на зоопарка.

„ Липсата на гости се отрази позитивно във връзка с размножаването на животните. Родиха ни се муфлончета, родиха ни се дребни от доста скъпите за нас типове като така наречен воден козел или антилопа Личи, виетнамски петнисти еленчета, патагонски мари, камерунски кози. Малките порастват в спокойна атмосфера. В момента птиците влизат в размножителен интервал и имаме двойки, които мътят. Тази година успяхме да се сдобием с извънредно скъп тип – белошипи ветрушки, които са от рода на соколите. Те са предпазен тип. Успяхме да получим три двойки от нашите другари от „ Зелени Балкани “ и чакаме излюпването на дребните “, разкрива гордият шеф.

Не пропуща да се похвали и с новодомците на зоопарка.

„ Малко преди да влезем в изключителното състояние ние успяхме да се сдобием с два синеоки бели тигъра. В момента те са в развой на климатизация. Те са брат и сестра, на 1,6 година са, и идват от унгарския зоопарк „ Веспрем “ по линия на интернационалния зоопарков продан “, коментира Бориславов и прикани посетителите да пазят тишина, когато са пред клетката им.

Същевременно от столичния зоопарк са подготвени да подарят една антилопа „ Адакс “, от които в международен мащаб има към 400 типа.
 зоологическа градина София БГНЕС

„ Ние имаме едногодишно малко, което пораства и което сега ще бъде изпратено в чужбина в зоопарк, в който има подобаваща женска от друга генетична линия, с цел да могат да създадат поколение. Това ще бъде приносът на зоологическата градина към съхранението на тези изчезващи типове “, акцентира шефът и напомня, че имат подобен опит и във връзка с Египетския лешояд, забулени сови и други техни птици.

От думите му стана ясно, че задачата на управата на зоопарка от няколко години е да основават двойки от всеки тип, с цел да може те да се развъждат и в същото време да могат да оказват помощ и на други зоопаркове.

Стана ясно още, че се надяват скоро да намерят и сътрудник на мъжкото им кенгуру, с цел да могат да отгледат поколение. А във връзка с дълго чаканото идване на жираф в зоопарка – това към момента остава в далечна вероятност. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР