След повече от четири часа депутатите приеха на първо четене

...
След повече от четири часа депутатите приеха на първо четене
Коментари Харесай

Депутатите приеха на бюджета на Държавното обществено осигуряване

След повече от четири часа депутатите одобриха на първо четене Закона на държавното публично обезпечаване.

Сред заложените промени в обществения бюджет е увеличението на минималната работна заплата от 650 на 710 лв.. Минималният застрахователен приход на земеделските производители се усилва от 420 на 710 млн. лв.. Минималният застрахователен предел, в това число и за самоосигуряващи се лица доближава до 710 лв..

Увеличава се оптималният застрахователен приход от 3000 на 3400 лв..

Обща сума на приходите и прехвърлянията е 16,8 милиарда лв., което с 1,2 милиарда лв. повече от предходната година. Най-голям дял имат приходите от осигурителни вноски – 9,5 милиарда лв.. Разходите са 16,8 милиарда лв.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лв.. От 1 юли тя става 392.57 лв..

Социалната пенсия за напреднала възраст до 30 юни ще бъде 170 лв., а след тази дата – 180.37 лв.. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лв..

Увеличава се минималното обезщетение за безработица дневно от 12 на 18 лв., както и оптималното обезщетение от 74,29 лв. на 85.71 лв..

Рекорден обществен бюджет планува държавното управление тази година. Разходите доближават над 16,8 милиарда лв.. Това е и главната рецензия на опозицията, че сходни заплащания могат да доведат до дисбаланс в системата.

" За да няма спекулации е значимо да отбележат, че тези по огромни разноски, не се финансират с дълг, и остава финансовата непоклатимост на обществената система ", съобщи Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.

Според Движение за права и свободи обаче бюджетът няма да извърши главната си функционалност, да усъвършенства живота на хората.

" С най-големия бюджет успяхте да разгневите най-вече български пенсионери, което считам че е недобре ", съобщи Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Бюджетът ще бъде подсилен предстоящо от " Продължаваме промяната " и " ИТН ".

" Смятам, че ще покажем с нашето ръководство, че сме държавници, да насочим по този начин общественото мнение, тъй че публичният интерес да е по-добър ", разяснява Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната ", ръководител на обществената комисия.

" Кризата, която виждаме, се дължи на дългогодишната дясна политика, водена от ръководещите ", съобщи Вяра Емилова от " Българска социалистическа партия за България ".

Въпреки че са срещу нарастване на оптималния застрахователен предел до 3400 лв., от " Демократична България " ще поддържат също бюджета.

" Имаме предвижване към това българските пенсионери да получават не повече пари, само че и пари с по огромна покупателна дарба, макар инфлацията ", разяснява Георги Ганев.

Срещу текстовете остро възразиха и от ГЕРБ-СДС.

" Различното сред този бюджет, само че и на държавния е, че имаме спомагателен налог инфлация, предходните години беше минимална, за четири години имаме комулативна инфлация над 8% ", съобщи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

От " Възраждане " няма да поддържат бюджета.

" Тук не се приказва за промяна, един ден страната ще банкрутира, не е ясно дали Национален осигурителен институт ще банкрутира преди страната или страната преди Национален осигурителен институт ", сподели Костадин Костадинов от " Възраждане ".

Утре депутатите ще гласоподават на първо четене и закона за държавния бюджет.

Министърът даде обещание, че ще има и нарастване на всички заплати в държавната сфера.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР