След повече от 40 години работа най-старата атомна електроцентрала във

...
След повече от 40 години работа най-старата атомна електроцентрала във
Коментари Харесай

След 40 години работа Франция затвори най-старата си атомна централа

След повече от 40 години работа най-старата атомна електроцентрала във Франция дефинитивно затваря порти. Вторият и финален реактор на централата " Фесенхайм ", която се намира в източната част на страната наоколо до границата с Германия, е бил изключен вечерта в понеделник. Това са удостоверили от държавното сдружение EDF, представени от Агенция Франс Прес.

Централата работи от 1977 година. Пълното прекъсването на АЕЦ-а идва четири месеца след изключването на първия реактор. През идващите години следва поетапно демонтирането на централата.

Затварянето ѝ се приветства от деятели против атомните централи във Франция, Германия и Швейцария, които от години предизвестяват за риск от приключване на радиация, изключително след злополуката в АЕЦ " Фукушима " в Япония през 2011 година.

Бившият президент Франсоа Оланд даде обещание да затвори " Фесенхайм " на река Рейн, само че чак през 2018 година наследникът му Еманюел Макрон даде зелена светлина.

След изключването на централата от електропреносната мрежа, ще отнеме месеци преди реакторите да се охладят задоволително, с цел да се отстрани изразходеното гориво. Този развой би трябвало да приключи до 2023 година, само че централата не се чака да бъде изцяло демонтирана преди най-малко 2040 година. Към края на 2017 година в централата са работили 1000 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР