След повече от 40 години работа най-старата атомна електроцентрала във

След повече от 40 години работа най-старата атомна електроцентрала във ...

След 40 години работа Франция затвори най-старата си атомна централа.


След повече от 40 години работа най-старата атомна електроцентрала във Франция окончателно затваря врати. Вторият и последен реактор на централата "Фесенхайм", която се намира в източната част на страната в близост до границата с Германия, е бил изключен вечерта в понеделник. Това са потвърдили от държавното дружество EDF, цитирани от АФП.

Централата работи от 1977 година. Пълното спирането на АЕЦ-а идва четири месеца след изключването на първия реактор. През следващите години предстои поетапно демонтирането на централата.

Затварянето ѝ се приветства от активисти срещу атомните централи във Франция, Германия и Швейцария, които от години предупреждават за риск от изтичане на радиация, особено след катастрофата в АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011 година.

Бившият президент Франсоа Оланд обеща да затвори "Фесенхайм" на река Рейн, но чак през 2018 година наследникът му Еманюел Макрон даде зелена светлина.

След изключването на централата от електропреносната мрежа, ще отнеме месеци преди реакторите да се охладят достатъчно, за да се премахне изразходеното гориво. Този процес трябва да завърши до 2023 година, но централата не се очаква да бъде напълно демонтирана преди поне 2040 година. Към края на 2017 година в централата са работили 1000 души.

Източник: money.bg