След повече от 320 000 реализирани представителя в глобален мащаб и

...
След повече от 320 000 реализирани
представителя в глобален мащаб и
Коментари Харесай

Новият Nissan LEAF: Електромобилът, какъвто трябва да бъде

След повече от 320 000 реализирани представителя в световен мащаб и в Европа, новото потомство на първия, а и най-продаван, в света всеобщ достъпен електромобил- Nissan LEAF, към този момент присъства официално и на българския автомобилен пазар.

Лансирането на новия LEAF в България е изключително значимо заради няколко причини, само че главната от тях е тази, че до момента, електрическият автомобил не присъстваше официално на родния авто пазар. Първата среща с него се състоя през миналата година- по време на Автосалон София, където изненадващо за нас и след изключителните старания от страна на Renault-Nissan България, моделът направи своя пред широка аудитория на автомобилно ревю.

“Тази вечер представяме бъдещето на марката Nissan ”, разгласи тогава Рено Пирел- генерален управител на Renault Nissan България. “Nissan се гордее, че е пионер сред електрическите коли дружно със собствениците на предходния LEAF. Лансирането на новия Nissan LEAF идва в момент, в който целия свят навлиза в ерата на електрическите коли. Когато Nissan Leaf направи своята премиера, нашите съперници казаха- Те са луди. В същото време през днешния ден, съвсем всеки автомобилен производител следва нашите стъпки ”.

От добре свършената работа могат да се гордеят от Nissan както в световен мащаб, така и на локално равнище, тъй като новият Nissan LEAF е електрическият автомобил, какъвто би трябвало да бъде съгласно настоящите трендове на пазара.



Едно от най-важните достолепия на новата генерация Nissan LEAF е неговата визия. Докато предшественикът му се отличаваше с футуристична за времето си стилистика и съвсем мигновено и първосигнално можеше да бъде изключен като представител на стандартното автомобилостроене, новото поколение идва с приятна за окото стилистика, с минимални детайли, акцентиращи върху различната му същина.

Интериорът на новия електрически автомобил също следва горната наклонност и реално единственото, което би могло да издаде липсата на мотор с вътрешно горене под предни похлупак е минималистичният му превключвател за предавките и отделните режими на работа на електрическата задвижваща система. Оформлението на предното табло, уредите, средната конзола, седалките, товарното отделение и неговата съдържимост от 435 литра… всичко е изпълнено по отношение на актуалните тенденции в стандартното автомобилостроене. И това е доста добре. Защото първата среща на консуматор с изцяло нов като идея на задвижването автомобил би трябвало да е минимално натоварваща, с цел да може преминаването към концепцията за придобиването на електрически автомобил да бъде максимално безпроблемна.

Със своите габарити от дължина 4480 мм, ширина 1790 мм и височина 1535 мм, а междуосието му е 2700 мм, новият Nissan LEAF изглежда и се усеща, като един напълно стандартен петместен хечбек. До момента, в който с бутон не се стартира задвижващата му система. Тогава всичко се променя- не се чува тон на запалване на гориво, купето на помръдва сходно на тези на събратята си с ДВГ. Във вътрешността на колата тишината остава непромемена и продължава да бъде на изключително ниско и прелестно за пътуване и диалог равнище съвсем през цялото време до достигането на оптималната скорост на придвижване на LEAF, която е към 150 км/ч. В тази специфичност на електрическите автомобили има сериозна доза хубост, която придава допълнителна забавна нотка и сякаш свързаност с пътя на всяко едно пътешестване.

По отношение на пътното държание на новия Nissan LEAF може да се каже, че то е изключително покрай това на стандартен хечбек. Усещането за стъпката на електромобила е за здрав захват с пътната настилка, а посредством на разположението на батериите под подовото пространство, колата стои много стабилно в завой. Ускорението е наистина респектиращо, като спринтът от 0 до 100 км/ч може да бъде сбъднат за 7.9 секунди.

Взимайки поради всичко до тук, дори оборудван с мотор с вътрешно горене, LEAF би бил един доста добър и привлекателен представител на своя сегмент. Но той няма ДВГ, а изцяло електрическа задвижваща система, съставена от електромотор с мощ от 150 конски сили и въртящ миг от 320 Нм, батериен литиево-йонен блок с капацитет от 40 kWh и респектиращо съоръжение за повишаване на сигурността на пътя, както и неповторима система за оптимизиране на самостоятелния пробег.

Основен акцент оборудването на новия LEAF е високотехнологичната система ProPILOT, която подсигурява самостоятелно ръководство в една лента при придвижване по магистрални пътища, както и в допълнение улеснение и сигурност при придвижване в засилен трафик и следване на колоната в запушване. Тя се задейства с един единствен бутон от волана, след което е в положение да поеме управлението, ускоряването и намаляването на скоростта. През следващите години, технологията ProPILOT, която е част от по-голямата Nissan Intelligent Mobility комбинирана система за сигурност, ще бъде непрестанно развивана и подобрявана, като ще предлага все по-високо равнище на самостоятелност. Крайната цел е постигането на самостоятелно движение и в градски условия, с безопасно преминаване през кръстовища.

Друга забавна и дава обещание допълнително спокойствие система, с която идва новия LEAF е ProPILOT Park, която дава обещание безпроблемно и изцяло автоматизирано паркиране даже и в най-тесните пространства. От лидерът се изисква само да уточни мястото, на което желае да бъде паркирана колата.

Nissan e-Pedal е технология, която има потенциал да направи немислимото до момента и направи по този начин, че идващите ни коли да имат един единствен педал. Системата дава опция на лидера да ускорява и понижава скоростта на движение, включително и до цялостно спиране (+задържане на колата на място, даже на наклон), като за задачата се използва единствено педала на газта. Работата с нея изисква малко повече внимание, поглед напред и предугаждане на пътната ситуация, само че при вярно боравене с нея е в положение да предложи изнанадващо увеличение в свободния пробег поради по-агресивното и съчетание с технологията за регенериране на енергия при втурване и при лишаване на педала на газта.

Колкото и с предумисъл и икономично да се управлява който и да било автомобил, а при електрическите автомобили e с по-голяма тежест, рано или късно идва моментът, в който резервоарът/батерията би трябвало да бъде презаредена. В взаимозависимост от източника на сила, зареждането на батерията на новия Nissan LEAF може да бъде осъществено за 8 часа (6 kW) и 16 часа (3 kW), а при съществуване на система за бърз заряд, 80% се доближават само за 40 минути. При нужда или желание от страна на бъдещите притежатели на новия LEAF, батерията на електромобила може да се употребява и като допълнителен източник на електрическа сила за домашно ползване посредством закачането й към електрическата токопреносна мрежа (V2G технология).

По отношение на самата самостоятелност, която предлага новия Nissan LEAF, може да се каже, че този автомобил се чувства най-добре в градски условия на експлоатация, като при такива не би трябвало да има проблем да изминава над 350-380 километра с един заряд на батерията си. В смесен цикъл на ръководство и след напасване от страна на лидера към спецификата на боравенето с наличната база, автономността на LEAF би трябвало да бъде над 300 километра. Електромобилът е добро решение и за междуградски пътувания, като тук единственото по-сериозно стеснение продължава да бъде изчезналата зарядна инфранструктура извън главните градове на страната ни.

По време на тестовото шофиране София-Карлово (140 километра) с четири възрастни в купето, съседен багаж и запознаване с техника, т.е. съвсем без никаква спомагателна спестовност на енергия, LEAF доближи крайната дестинация с запас от малко под 100 километра.

На фона на цялата високотехнологичност, която предлага новия LEAF, в оборудването му откриваме също по този начин и добре познатите системи за дейна сигурност като спирачна антиблокираща система, спирачен помощник, система за подпомагане на потеглянето по надолнище, електронно систематизиране на спирачното усилие, предизвестие за превозно средство в сляпата зона на погледа на водача, предизвестие при неволно пресичане на осевата линия и други. Бордовата система пък предлага синхронизация на мобилен телефон с Apple CarPlay и Android Auto.

Новият Nissan LEAF не се отличава от останалите представители на марката и когато става въпрос за персонализацията. Електромобилът се предлага с редица допълнителни екстериорни приложения, в това число ластни за предната и задната част на купето, и вратите, като особено стилни, само че и акцентиращи върху екологичната същина на модела са наличните сини акценти. В оборудването на колата могат да бъдат включени също така антена вид “перка на акула ” в пет цвята, алуминиеви ластни за ръба и организатор на товарното поделение, хромирани ластни за надлъжните участъци на купето и други.

Нещо, което отличава LEAF от всички останалите пазарни оферти на Nissan обаче е потребителската удовлетвореност, която генерира. Според проучване на марката, притежателите му изразяват такава от 92%, която е по-голяма от тази на който и да било различен модел на компанията.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР