След повече от 2 часа дебати парламентът отхвърли предложението на

...
След повече от 2 часа дебати парламентът отхвърли предложението на
Коментари Харесай

Иван Иванов остава председател на КЕВР

След повече от 2 часа диспути Народното събрание отхвърли предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ за предварително преустановяване на пълномощията на Иван Иванов като член и ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР), съобщи кореспондент на БГНЕС.

В поддръжка на настояването гласоподаваха едвам 63 народни представители, 125 се оповестиха срещу, а 3 се въздържаха, с което Иван Иванов остава отпред на самостоятелния регулатор.

БГНЕС напомня, че левицата внесе в Народното събрание предложение за предварително преустановяване на мандата на Иванов с гледище, че той не съблюдава признатите на 26 април т. година промени в Закона за енергетиката. С тях на Комисията се разпорежда разрешаването на дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или газ. На 28 юни Народното събрание прегледа отчет за активността на КЕВР за 2017 година, а по време на дебатите Иван Иванов назова измененията в закона „ бланкетен текст “, който „ не дава отговор на няколко съществени неща “. От Българска социалистическа партия поясняват това изявление като отвод той да извърши новите текстове в закона във връзка с договорката по придобиване на активите на ЧЕЗ и настояха Иванов да бъде предварително освободен.

По време на дебатите от Българска социалистическа партия аргументираха предлагането си още с нарушаването на обществения интерес поради проблема със закупуването на ЧЕЗ и Гинка Върбакова. „ Аз нямам доверие, че страната непрекъснато би трябвало да понижава критериите си във връзка с отбраната на обществения интерес. Не го имам вяра “, съобщи от парламентарната естрада депутатът Атанас Костадинов. Според него с дейностите и изявленията ръководителят на КЕВР върви против „ демократично завоюваните позиции и институции “ от българската страна и настоя критериите към тях да бъдат безкомпромисни.

Участие в полемиката взе и ръководителят на краткотрайната комисия, която ревизираше договорката за ЧЕЗ – Жельо Бойчев. „ По никакъв метод не одобряваме изказванията на комисията, че тя няма право и съображение да се намеси с разпореждането на активите на електроразпределителните сдружения в България “, акцентира Бойчев. Той се базира на разпореждания от Закона за енергетиката и даде образец, съгласно който за продажба на един трафопост е належащо позволение от комисията, а за продажба на цялото сдружение – не. Според него в подобен вид случаи КЕВР би трябвало да се намеси, с цел да бъде обезпечен публичният интерес, а договорката за придобиването на активите на ЧЕЗ ще бъде отзив за регулаторите в България.

Председателят на групата на „ Обединени патриоти “ Волен Сидеров също разгласи, че поддържа предварителното освобождението на ръководителя на КЕВР, само че акцентира, че съгласно него това няма да докара до промени в работата на самата комисия. „ Тя ще продължи своята работа да обслужва монополите в енергетиката. Най-вече непознатите монополи “, сподели Сидеров. Той прикани въпросът да бъде решен съществено с приемането на корекция в закона, с която съставът на КЕВР да се редуцира, да бъде избран отново, както и да се увеличи отчетността му. „ В момента тя е никаква, тя е официална. Един отчет годишно, който се прочита и гласоподава. Няма никакво значение, няма никакви наказания. Ако този отчет е привързан с подаване на оставка, в случай че не се одобри в зала, то тогава Народното събрание ще бъде надзорен орган върху тези, които избира. В момента КЕВР е отвън всевъзможен надзор “, счита Сидеров.

Работата на комисията опазиха от ГЕРБ. „ Този орган имаше доста решения през тези две години. Аз гледах статистиката за намаляването или увеличението на цените на електрическата сила, парното и газа. Мисля, че той беше безусловно съразмерен и защитаващ както ползите на сдруженията, по този начин и балансираха с ползите на хората. Не се съобразяваха с настояванията на сдруженията за увеличение на цените с размера, с който те в действителност желаят “, уточни Валентин Николов.

Предложението на Българска социалистическа партия бе разкритикувано от друга опозиционна партия – Движение за права и свободи. Според националният представител Рамадан Аталай гласуваният от Народното събрание текст в Закона за енергетиката в действителност не е добър. „ Сега, защото не можахте да се справите с премиера, господин Цветанов, Искрен Веселинов и решихте, че най-слабият във веригата, който може да атакувате и да извършите по този начин, че да имате избрани дивиденти, се оказа Иван Иванов “, обърна се Аталай към Българска социалистическа партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР