След повече от 180 години днес отваря врати за нов

...
След повече от 180 години днес отваря врати за нов
Коментари Харесай

Антимовото крило - най-старото в Троянската света обител, отваря врати

След повече от 180 години през днешния ден отваря порти за нов поклонически живот изцяло актуализирано и реставрирано най-старото Антимово крило в Троянската света обител. За по-малко от година откакто държавното управление отпусна 500 000 лв. за ремонта и възобновяване в достоверния му тип през днешния ден Антимовото крило отваря порти, описа игуменът на манастира Величкият свещеник Сионий. Антимовото крило ще бъде осветено в наличието на българския патриарх Неофит, който през днешния ден има рожден ден и навършва 73 години, на митрополити от БПЦ, на духовници от цялата страна, означи свещеник Сионий.

Обещахме пред премиера преди година - на 15 август 2018 година, когато е и храмовият празник на обителта - Успение Богородично, да открием ремонтирано и актуализирано Антимовото крило. С Божията помощ спазихме обещаното. Предизвикателството за осъществяване на ремонтно-възстановителните действия, и то единствено за 12 месеца, бе доста огромно пред нас и пред всички, които работят по възобновяване на тази неповторима постройка, сподели игуменът на Троянския манастир Величкият свещеник Сионий. Проектът, по който бе осъществен ремонтът и реставрацията, бе утвърден от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно завещание. Дейностите бяха ориентирани най-вече към реставрацията, защото концепцията ни бе да се запази достоверността му, изясни свещеник Сионий.

Антимовото крило през днешния ден закупи тогавашния си достоен тип, резервира своята достоверност, и по този начин го оставяме на бъдещите генерации, означи игуменът на Троянския манастир. Крилото е най-старата част на обителта и от години стоеше затворено заради заплаха от проваляне. При разчистването на крилото се откри, че има много компрометирани елементи, които подменихме и ремонтирахме, описа свещеник Сионий. При ремонтните действия бе открито укритие, в което се влиза през врата на долап. В него могат да се поберат двама индивида и има формата на дребна загадка стаичка. Възстановихме го в достоверния му тип и през днешния ден може да се види от всички миряни и гости на манастира, сподели дядо Сионий. Укрепихме изцяло структурата на крилото, подменихме компрометираните греди с нови, които се импрегнират по специфичен метод, а старите, които останаха, също бяха обработени. Изградихме няколко подпорни стоманобетонни стени, които да държат основите на крилото, както и нова дренажна система, добави игуменът на Троянския манастир.

Братството на Троянската света обител изрича сърдечна признателност на държавното управление за отпуснатата дотация за ремонта и реставрацията на тази неповторима постройка, съхранила духа на предишното и актуализирана за нов живот. С освещаването на най-старото крило на манастира - Антимовото, все по близо сме ние братята на Троянската света обител до концепцията "манастирите да се приближават до визията ни за парадайса ". Затова и се стремя Троянската света обител да е такова място, уточни свещеник Сионий.
Антимовото крило е издигнато от архимандрит Антим през 1835 година при игуменството на архимандрит Партений. Крилото, което е най-представителното, е служило за приемане на високопоставените и достопочитаеми посетители на светата обител епохи наред, напомня историята свещеник Сионий. Незабравими от тях, оставили трайна диря в историята на манастира, са: Блаженопочиналите български екзарси Антим и Йосиф, Макариополският свещеник Иларион, Старозагорският митрополит Методий Кусев, Охридско-Пловдивския митрополит Натанаил. Сред обитавалите в Антимовото крило са и йеродякон Игнатий (Васил Левски), Панайот Волов и голям брой други бележити български духовници и възрожденци. По време на Руско-Турската освободителна война игуменът на манастира архимандрит Макарий дава Антимовното крило за щаб квартира на съветския офицер военачалник Карцов.

В Антимовото крило братството на манастира е посрещало българския цар Фердинанд, благоверните български царе и мнозина бележити български политици и общественици. За тях монашеството пази доста мемоари и споделя за поколенията поучителни манастирски истории. Днес в непокътнатите в достоверния си тип отшелнически килии могат да се видят портретите на доста от монасите, духовници, политици, с които е обвързвано името на Троянския манастир. Антимовото крило пази доста секрети и в него могат да се видят непокътнати неповторими предмети, икони и оборудване на повече от век и половина - "Октагон " (Осмостен), описа свещеник Сионий. Това е помещение, в което монаси са преписвали книги и разнообразни ръкописи, правили са калиграфски действия. Тук са основани и преписани редица богослужебни книги, които през днешния ден се пазят като мостри на калиграфското изкуство в книгохранилницата на Троянската света обител. Антимовото крило е обвързвано с параклиса на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и е присъща и неразделна част от комплекса на Троянския манастир, сподели свещеник Сионий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР