След повече 4-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси

...
След повече 4-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси
Коментари Харесай

Бизнесът остава без компенсации за високите цени на тока

След повече 4-часов спор парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене актуализацията на Държавния бюджет

След две следващи изключителни съвещания на отрасловата комисия ЗИД на Закона за държавния бюджет за 2022 година мина с 20 гласа "за ", 0 "против " и 0 "въздържал се ", заяви.

Вчера пари, през днешния ден проект

След като през вчерашния ден Има Такъв Народ, Движение за права и свободи, ГЕРБ и Възраждане прекроиха актуализацията и след незабавния разбор на Министерството на финансите, членовете на комисията взеха решение и от кое място да дойдат парите за гласуваните от опозицията спомагателни разходи.

Вчера новото болшинство реши да даде повече пари за театралното изкуство, за ремонта на Богословския факултет на СУ, както и на Зографския манастир. Ден по-късно, по предложение на Асен Василев, припознато от ръководителя на бюджетната комисия, се реши, че тези спомагателни средства ще дойдат от спомагателните доходи от Данък добавена стойност.

Георги Гьоков поправя поправката на "Възраждане "

Преди няколко часа депутатите одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК и гласоподаваха 10% нарастване на заплатите в НЗОК и спомагателни 14 милиона лв. за скъпоструващото лекуване и трансплантации на деца.

След като в последния миг Народно събрание прекрои бюджета на НЗОК с предложение на "Възраждане ", което мина с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, се наложи и следващата редакция на Държавния бюджет. Социалният министър в оставка Георги Гьоков предложи редакция в преходните заключителните разпореждания, съгласно коиято средствата за увеличение на заплатите могат да се усилят с до 5,5 млн. лева т.е. най-много 10%.

Предизборно наддаване в бюджета

Депутатите отхвърлиха поисканото от "Възраждане " нарастване на заплатите на административните чиновници на Народното събрание. Това предложение бе отхвърлено.

Без спор за Държавния дълг

Комисията поддържа предлагането на МФ да се усили таванът на държавния дълг - от 7.3 милиарда лева до 10.3 милиарда лева С новия дълг ще бъдат рефинансирани идните заплащания през първото тримесечие на 2023 година по падежиращи държавни облигации на интернационалните финансови пазари. Вицепремиерът Асен Василев на няколко пъти е заявявал, че в този момент изискванията за изтегляне на нов дълг са по-благоприятни и това е повода за вземането на трите милиарда в този момент, а не следващата година.

С смяната оптималният размер на държавния дълг към края на годината ще доближи 38.5 милиарда лева или 25.6% от Брутният вътрешен продукт.

Тази смяна ненадейно мина без разногласия и диспути. Преди вота на съмнение, който смъкна държавното управление "Петков ", представители на опозиционните партии - Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане ", отправяха рецензии към тази концепция. Днес обаче членовете на комисията от партиите от новото болшинство очевидно се успокоиха и одобриха концепциите за повдигането на тавана на дълга.

Заеми за "Булгаргаз " и "Булгартрансгаз "

Държавните газови сдружения "Булгаргаз " и "Булгартансгаз " ще вземат държавно обезпечени заеми за общо 532 млн. евро. "Булгаргаз " ще вземе 150 млн. евро, с цел да обезпечи различни на съветските количества, а "Булгартрансгаз " - 382 млн. евро, които ще се употребяват за три плана - разширението на хранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и с цел да си извърши отговорностите по европейска инструкция за изискванията за достъп до газопреносни мрежи.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова изрази опасения, че по този начин може да се банкрутира "Булгаргаз ". От ГЕРБ показаха подозрения, че не е разказано защо ще отидат средствата. Финансовия министър в оставка съобщи, че парите за "Българгаз " са за настоящи заплащания, а тези за "Булгартрансгаз " - за вложения.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия предложи редакция, съгласно която за всяко заплащане следва да е ясно дали е за нови отговорности и вложения.

25 стотинки отстъпка за на ниска цена бензин, дизел и газ

Комисията поддържа отстъпката от 25 стотинки за литър от най-евтините бензин А95, дизел без добавки, полутечен нефтен газ и природен газ.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи се разгласи против това предложение и съобщи, че още преди въвеждането на тази мярка, тя е довела до скок в цените. Александър Иванов от ГЕРБ пък съобщи, че не е редно за тази мярка да се отделят 150 млн. лева бюджетни средства. След това депутатът направи подстрекателство, че отстъпката няма да може да се дава от бензиностанции на самообслужване. От МФ отвърнаха, че и в тези бензиностанции ще има отстъпки. Без такива ще са ведомствените бензиностанции.

Бившият енергиен министър Делян Добрев съобщи, че мярката е зле таргетирана и изясни, че по-богатите, които пътуват повече и на седмица пълнят по два резервоара гориво ще имат по-висока отстъпка от по-бедните, които употребяват един контейнер за 2 месеца. Асен Василев отвърна и съобщи, че мярката не е таргетирана вярно, тъй като през 2016 година държавното управление на ГЕРБ не е въвело електронната идентификация.

Без обезщетения за бизнеса за високите цени на тока

Бившият енергиен министър Делян Добрев предложи отплата за небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента „ ден напред " на „ БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 150 лева./MWh. Йордан Цонев от Движение за права и свободи изиска отплата в размер на 80%, само че при базова цена от 200 лева./MWh. От Министерството на енергетиката оповестиха, че нямат информация какъв брой ще костват на бюджета тези две оферти. Венко Сабрутев от Политическа партия съобщи, че е неприемливо да се гласоподават неостойностени ограничения. Той твърди, че това ще коства милиарди и ще се отрази отрицателно на цялата енергетика.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че сега Фонд "Сигурност на електроенергийната система " няма задоволително средства, с цел да обезпечи нови обезщетения. По думите му първо би трябвало да се обезпечат приходите на Фонда, а едвам по-късно да се мисли за обезщетения. Според него в случай че това не се случи, то разликата ще бъде поета от битовите консуматори, чиито сметки ще бъдат увеличени. Компенсациите за бизнеса се изплащат до 1 юли, когато КЕВР следва да дефинира цената за битовите консуматори за идващия сезон.

В последна сметка комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Промени са вероятни при гласуването на актуализацията на бюджета в зала на следващия ден.

Депутатите обаче по простъпка одобриха предлагането за периода, от който влизат към този момент отхвърлените обезщетения. При прегласуването депутатите се поправиха и го отхвърлиха.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР