След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС)

...
След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС)
Коментари Харесай

Собственици на лозя притеснени за прибирането на реколтата заради АЧС

След доказан случай на африканска чума по дивите свине (АЧС) в региона на община Сандански, хората от селата, наоколо до които е открито мъртвото животно, са обезпокоени дали ще могат да приберат реколтата си от грозде. Причината е, че към огнището на заразната болест е избрана инфектирана зона с радиус от 8 км, в която достъпа и придвижването на физически лица са неразрешени.

Сандански

Дивата свиня, инфектирана с африканска чума, е открита край лозови масиви сред селата Горна Сушица и Ласкарево.
Георги Миталов, кмет на с. Ласкарево: Има лозя, несъмнено над 100 декара в същата околност къде е открито прасето и хората би трябвало да вървят, в този момент е гроздобер да си приберат реколтата, аз не знам по какъв начин ще я създадат тази възбрана или ние няма да се подчиним на възбраната.Костадин Бориков: Кравите пасат, овцете пасат в тоя район…
За да приберат реколтата си, притежателите на лозовите масиви, които се намират в инфектираната зона, би трябвало да потърсят позволение от Областната епизоотична комисия.
Инж. Дамян Дамянов, шеф на ЮЗДП и член на регионалната епизоотична комисия: Това е една годишна продукция, която не би могла да чака 2 месеца период да мине карантината и допускам че регионалната комисия, в случай че има такива масиви ще го позволи това нещо като активност.
Задължително за всички влизащи в неразрешената територия е спазването на ограничения за биосигурност, като стерилизация на облеклото на хората и колите им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР