След потушаването на Априлското въстание хиляди граждани в Англия, Франция,

...
След потушаването на Априлското въстание хиляди граждани в Англия, Франция,
Коментари Харесай

Докато си пиете кафето, г-жи и г-да в Европа, тук може да стане като през онзи април!

След потушаването на Априлското въстание хиляди жители в Англия, Франция, Чехия, Италия, Русия и Румъния излизат на митинги против кървавата кавга с народа, поискал независимост и да се върне в фамилията на Европа. Над 3000 публикации в над 200 издания излизат за няколко седмици и принуждават държавните управления на великите сили да извърнат взор към България. Макгахан, Юго, Достоевски, Оскар Уайлд, Менделеев и други пишат за зверствата.
Открито писмо изпраща и Джузепе Гарибалди. Отзвукът е огромен в Германия, Съединени американски щати, Белгия, Швейцария, Испания, Полша, даже и в Австро-Унгария. Уилям Гладстон, четири пъти министър председател на Англия, декларира в Народното събрание: „ Първото обезпокоително известие по отношение на насилията в България, считам, беше това, което прозвуча в „ Дейли нюз “ на 23 юни (1876 година)…Ако не беше смелостта, решителността и способността на този единствен орган, доста е евентуално дори до този миг да бяхме останали в тъмнина… “

В мрачевина...

Може би наподобява несвоевременно това връщане във времето и припомняне на събития, които мъчно могат да бъдат съпоставени с днешните митинги. Но когато един народ се подвига против управническа робия, с изключение на на своите сили, разчита и на поддръжка. Защото се изправя с лозунги и плакати против въоръжени полицейски и жандармерийски кордони, всесилна прокуратура и институции, завладени от съмнителни субекти, обвързани от мафиотски ползи. А Европа мълчи. Фокусирана е в своите разнолики политически и финансови ползи. Тя даже не вниква, че митингите са против кражбите на милиарди от европейските данъкоплатци.

Какво още би трябвало да се случи, с цел да чуе и види какво се случва тук? Че корупцията задушава цяла една страна, а народът на същата тази страна е най-бедният и лишен от грижи в Европейски Съюз. Това го споделят всички изследвания на Евростат, демон да го вземе! Не желаеме материална помощ или състрадание, а реакция на противозаконните дейности на едно държавно управление и една прокуратура, трансформирали се в недосегаеми субекти на властта и построили непристъпна цитадела на корупцията. Те се гаврят с българите и се подиграват на европейските институции.

Юлиан Попов написа през днешния ден, че по отношение на Борисов и ръководството му е достигната точката на нетърпимост. Понякога това е и точката на шупване. Коректността на протестиращите е подбудена от възпитанието и разбирането за либералност и съблюдаване на конституцията. Властта е внимателна – към този момент - заради боязън да не се вдигне доста звук. Не търсете в това здрав разсъдък или морал. Тази тънка алена линия може доста елементарно да бъде нарушена.

Имам предусещане, че тъкмо това целят ръководещите. И ще изпаднем в неволя. Някои от протестиращите към този момент обявиха, че могат да се самозапалят, други започнаха гладна стачка. Циничното и надменно нарцисово отношение на властта в лицето на Бойко Борисов и забягналия в отпуск Иван Гешев, може да провокира крайни реакции. Трябва ли да платим сходна цена, с цел да си тръгне едно ръководство, което е изчерпало целия ресурс от публично доверие и което се крепи на подмолни сделки?

Световни медии не стопират да отразяват митингите в България, както и да разгласяват потресаващи данни за корупция във властта. Госпожи и господа евроначалници и политици, отворете някое от тези издания, до момента в който си пиете утрешното кафе и прочетете няколко реда. Поне толкоз един народ е заслужил…

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР