След постигнатото турско-американско споразумение за спиране за 120 часа на

...
След постигнатото турско-американско споразумение за спиране за 120 часа на
Коментари Харесай

Срещата на Ердоган с Путин може да промени баланса за зоната за сигурност в Сирия

След постигнатото турско-американско съглашение за прекъсване за 120 часа на турската военна интервенция " Извор на мира " в Сирия, цялото внимание се насочи към идната на 22 октомври среща сред съветския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще се състои в Сочи.

Очаква се Ердоган да направи предложение за основаване на зона за сигурност на територията, която режимът на Башар Асад даде на кюрдските Сили за отбрана на народа /СЗН/. Интересно е какъв ще бъде отговорът на Путин, който може да промени салдото, показват турски специалисти.

Турция и Съединени американски щати се договориха за основаване на зона за сигурност на територията, където турската войска организира интервенцията " Извор на мира ", в дълбочина до 30 км на юг. Сирийската войска се дислоцира в останалата част.

На срещата с Путин Ердоган ще направи на съветския президент предлагането си за основаване на зона за сигурност на тази територия. С интерес се чака реакцията на Русия в отговор на това предложение, показват турски специалисти.

Зоната за сигурност, за която Турция упорства от август, ще се простира от река Ефрат, т.е. на запад от Кобане до иракската граница на изток. Но наподобява, че оставането на Турция в зоната за сигурност ще бъде лимитирано, тъй като в турско-американското съглашение се показва единствено " зона за сигурност, следена от Турция ". Затова бъдещето на турско-сирийската граница зависи от срещата сред Путин и Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи след договарянията с американската страна, че ситуацията по отношение на териториите, от които се отдръпнаха Съединени американски щати и на които се настани сирийската войска, ще бъдат обсъждани с Русия.

" Нашата цел е да не остане нито един терорист на територията с дължина 444 км. Една част от задачата реализираме със Съединени американски щати, а другата част ще разгадаем с Русия ", сподели той.

Турският президент Ердоган удостовери тази констатация, заявявайки: " Срещата, която ще проведем с Владимир Путин, правя оценка като обособена част от този развой. "

Приоритетната цел на Анкара е цялостно евакуиране на силите на СЗН от плануваната зона за сигурност. Въпросът кой ще управлява зоната ще се разисква на следващ стадий с Русия. Завръщането на сирийската войска може да се одобри единствено при изискване, че силите на СЗН се изтеглят изцяло от региона, показват турски специалисти.

В Сочи предстоят значими диалози сред Путин и Ердоган на фона на позицията на Москва, която бе изразена през август, когато започнаха договарянията сред Анкара и Вашингтон по въпроса за зоната за сигурност.

" За всяка, каквато и да е стъпка, която ще бъде подхваната на сирийска територия, ще бъде належащо да се договаря със сирийската страна ", обявиха от Москва.

В тази връзка не е случайност фактът, че специфичният делегат на Путин за Сирия Александър Лаврентиев беседва в петък в Анкара с представителя и политически консултант на Ердоган Ибрахим Калън тъкмо преди да стартират договарянията на Ердоган с американския вицепрезидент Майк Пенс, които приключиха с реализиране на съглашение за 120-часово прекъсване на турската военна интервенция в Северна Сирия.

Според съветския анализатор Осталски, който цитират турски медии, " желанието на Владимир Путин е сирийската войска да остане на границата вместо желаната от Анкара зона за сигурност.

Но с цел да не изпадне в спор с Ердоган, съветският президент ще търси междинен път, който да включва съглашение, което да бъде признато от Ердоган от една страна, а от друга да се обезпечат под контрола на Башар Асад колкото може повече територии. В същото време Путин ще търси всички благоприятни условия за открит разговор сред Дамаск и Анкара, само че това към този момент наподобява мъчно постижимо ", споделя съветският анализатор. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР