След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години,

...
След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години,
Коментари Харесай

Скок и в цените на наемите, след поскъпването на имотите

След последователното нарастване на цените на жилищата в последните години, наемите също нарастнаха. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища, написа в. " Сега ", представен от dnes.bg.

Това се изяснява с началото на академичната година, като желаните квартали са наоколо до университетите. Но София притегля от ден на ден хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това в допълнение усилва натиска върху пазара. На фона на повишаването на цените на жилищата в границите на 5 на 100, при наемите растежът на годишна база е към 10%.

Средните цени в най-търсените квартали стартират от 550 лева и стигат до над 800 лева за двустаен и от 700 лева до над 1200 лева за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това нормално са по-непопулярни квартали, ситуирани надалеч от образователни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки, обрисува трендовете експерт.

Предвид сезона най-вече запитвания за наем на жилище има от студенти като желаните квартали са " Студентски град " и " Овча купел ". Интерес има и към централните елементи на града, както и към квартали по линията на метрото.

Брокерите виждат, че бъдещите наематели се интересуват от обзаведени парцели, в които могат да се настанят незабавно, стига обзавеждането да дава отговор на условията им - да е ново и поддържано. " Ако притежателите не желаят да влагат, решението да оставят парцелите си само на настилки е по-добро, защото по този начин наемателите могат да си изберат обзавеждането, счита още експертът Йорданка Рангелова.

Бъдещите наематели отделят и огромно внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, по този начин и при отдаването чартърен огромно преимущество на наемодателя, който търси дълготрайни наематели, е да предлага междинен етаж в жилищната постройка. Добрата връзка с линии на градския превоз и метрото също е доста значима.

В София най-търсени и мечтани за наем са двустайните жилища. Квартали като " Младост " и тези с одобрени бизнес центрове, огромни бизнес здания, както и с университети в близост обрисуват два вида наематели - студенти и хора, работещи наоколо. По данни на столична организация междинните цени в " Студентски град " са към 560 лева за двустаен и 740 лева за тристаен апартамент. Там обаче има много огромно многообразие и могат да се намерят както по-евтини, по този начин и много по-скъпи жилища. Наемите там могат да надминат даже 900 лева В " Младост " е и малко по-скъпо - за двустаен апартамент се желаят приблизително 680 лева, а за тристаен - 840 лева, като тук-там се стига до 1000 лева

В по-популярни квартали като центъра, " Лозенец ", " Витоша ", " Гео Милев ", " Манастирски ливади " наемите също надвишават 1000 лева за тристаен апартамент. В центъра двустайните жилища са приблизително към 810 рв., а тристайните се дават за 1200 лева

От друга имотна организация разясняват, че в последните години се следи прогресивен пазар на парцелите за отдаване чартърен. " Смятаме, че все още тази наклонност ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и постоянно има съществено оживление в този сегмент. Покачването при цените е в границите на към 10-12% на годишна база ", разяснява Иван Козаров пред изданието.

Справка в уеб сайтове за недвижими парцели демонстрира,че мъчно може да се откри на ниска цена парцел чартърен в столицата. Все отново в някои квартали на София към момента има оферти за двустайни жилища за под 500 лева Това нормално са някои от не толкоз известни квартали като " Люлин " и " Надежда ". Там цените варират към 430-480 лева за малко жилище.

Собствениците също са подготвени да поправят цената по избор на наемателите си и отстъпките, които вършат са в границите на 50 лева на месец. Агенциите предвиждат, че досегашните цени на наемите ще се резервира.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР