След постъпили предложения за нови текстове в Закона за устройство

...
След постъпили предложения за нови текстове в Закона за устройство
Коментари Харесай

Защитници на плажовете: Не правете партизани Пазителите

След постъпили оферти за нови текстове в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се надигна вълна от неодобрение. От ”Да запазим Корал ” приканват страната да не слага къмпинг културата отвън закона. Предвиждат се даже имуществена глоба от 50 000 лв. за разполагане на палатка на Иракли, Карадере или Корал - трите линии оповестени със този закон за плажове за природосъобразен туризъм.
Предложенията на депутати за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които практикуващите природосъобразен туризъм се афишират отвън закона, са мотивът Мирослава Петрова от гражданското съдружие " Да запазим Корал " да напише отворено писмо* до ръководителя на парламентарната комисия по районна политика Искрен Веселинов.

Ето текста на отвореното писмо:

Уважаеми господин Веселинов,

Конституция на Република България, член 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местопребиваване, да се придвижва по територията на страната и да напуща нейните лимити. Това право може да се лимитира единствено със закон, за отбрана на националната сигурност, националното здраве и правата и свободите на други жители.

С огромно стеснение се обръщам към Вас с откъс от конституцията на България и ползвам тук линк на съответно решение на български съд, съгласно който жителите на България имат и постоянно ще имат право на свободно къмпиране в страната ни до момента в който не застрашат националната сигурност, националното здраве или други жители, т.е. до момента в който не се трансфорат във зложелател номер едно на демокрацията.

Да, както разбирате мотивът за моето писмо са опитите за изменение и допълнение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които по този начин бурно и основателно обществото ни дискутира.

Обръщам се към Вас, тъй като като справедливо оставим настрани предложенията, постъпили от народни представители в поверената Ви комисия във връзка къмпинг – съсловието и рисковото му занимание, Вие единствен сте обърнал внимание на тезата на “отсрещната” страна и имам вяра откровено сте стимулирал опити за въвеждане на правилник.

Може би за огромна Ваша изненада, а може би не, ще ви споделя тук, че подобен правилник къмпинг-съсловието съблюдава. В развитите страни, към които се стремим с незначителен триумф, това е просвета със собствен образ и нравственос, правила и съоръжение, правила и стилово многообразие. Всяка страна характерно е регулирала въпроса, на база задълбочена и професионална преценка. У нас, където изрично освен има прелестни условия за подобен метод на отмора за нас и за света, можем да се похвалим и с неизтрити обичаи и мощна обвързаност към къмпинга на жителите от разнородни специалности и ползи, които също се стараят да съблюдават ред, съвместен почит и запазване на околната среда.

Интересът към къмпинг-културата у нас даже се покачва дружно със международната наклонност в това отношение, придружена от многомилионна промишленост в изгода и за наслада на страните, в които се развива. С този факт се изяснява, по този начин наречената обстановка във Вашите претекстове. Но почтените последователи на къмпирането у нас, както сте отбелязал, имат най-малък избор на българска дестинация. Това важи изключително за кемперистите, които просто си взимат документите, фамилията и парите и отиват да си ги харчат в братските ни прилежащи страни Гърция, Хърватска и по-далече. Дори Албания, видите ли, има повече къмпинги от нас. Няма да разясняваме неприятния стандарт и неестетично положение на множеството от едвам двадесет и двата къмпинга, (22), с които съгласно данни на camping.bg разполагаме, доста от тях даже не са премахнали разкривените здания на баните и тоалетните от 70-те. Сигурно е обидно, само че е истина и няма мощ на света, което да убеди хората в противното, които с боязън споделят в обществените мрежи всеки от броящите се на пръсти кемпер - стопове или приятни отличаващи се места, които са разкрили.

Тези хора освен, че не са опасност за българската природа, а са нейни пазители. Очевидно се натрапва обстоятелството, че там където от тридесет години се къмпира (говоря за плажовете за природосъобразен туризъм) природата е непокътната, а където има концесионер срещаме скандални безобразия. Гражданите, които от години се грижат за Корал, да вземем за пример, след унищожаването на къмпинга и аферата с продажбата на земите му, освен че съумяха да спрат нелегално строителство на терените зад плажа още на фаза незаконосъобразни строителни позволения, а и в годините не стопират да желаят възобновяване на заличената територия “Блатно кокиче”, изготвиха поредност университетски биологични и ботанически отчети, насочиха ги на вниманието на европейските институции, чистят и поддържат гората и плажа, слагат указателни табели в тази връзка. Същото се прави на всички места със силите и средствата на доброволни сърцати старания и неизменност. Действията на тези хора са триумф за страната ни и опазването на ресурсите ѝ и образец за децата. И вашите и нашите. Тези хора желаете да възбраните в този момент.

Покрай тях ще минат в конспиративност или просто ще изоставен страната, мисля си даже освен за отмора, а за непрекъснато, и всички честни кемперисти (тези които към момента са тук, тъй като Гърция от дълго време ги иска), които къмпират в планините и крайбрежието и на всички места в страната, без да оставят диря след себе си. Съвсем доброжелателно Ви карам да се замислите, че точно тези хора са средата, която вие като законодатели би трябвало да поощрите и отгледате, с помощта на която бизнесмените на следващия ден ще уредят къмпинги в добър и висок стандарт или места за къмпиране, каквито от дълго време съществуват в света, съответно на чудесното Ви предложение за споразумяване на такива кемпове без смяна на категоризацията. Ще видите, че те даже ще имат по-високо търсене, тъй като точно минималните задоволителни условия са най-приятното в това занимание. Къмпинг-културата си има леко и комфортно, естетично съоръжение за всичко.

Обръщам Ви внимание, че палатките не са “съоръжения” както си ги показват някои Ваши сътрудници, а леки структури, прикрепени в няколко точки, чиито форми следват терена или просто се слагат на равно място. Никой не върви с лопата на плаж или в случай че подобен се появи, мислите ли че съумява и да понечи да наруши ландшафта? Споделям с Вас и че няма крепко мислещ кемперист, които да желае да се окопае в пясъците с кемпера си или да влачи караваната си с трактор, там където има свободно къмпиращи. Както стана ясно със случая “Смокиня”, тези нечувани кавги са случват на регламентираните къмпинги. Какво стана с този човек в действителност? Ето него би трябвало да преследвате.

Използвайте механизмите на наличното ни законодателство, с цел да санкционирате нарушителите. Строителите на огради, които блокират достъпа до плажовете – пешеходен и на коли за спешна помощ ( точно такова е ситуацията на Корал от предходната година, елате да се убедите лично). Глобете тежко тези, които оставят отпадък (слава Богу са все по-малко), тези, които палят огън, без нужните правила и отвън съдовете, които към този момент и нашият пазар предлага. Налагайте тежки санкции за сеч или ликвидиране или малтретиране на животни и изобщо обърнете внимание на нарушителите или нарушителите, а не правете партизани Пазителите.

Тези хора ли унищожиха от “укрепване” брега на Алепу? Те ли строят “после ще мислим за канал…” в невидимата за институциите гора на Арапя, с тях ли се борят жителите на Синеморец за последната свободна поляна пред изгледа? Те ли са отговорни за чудовището “Мъртвият град” край Царево? Не. Те за пазителите на последните места от необезобразеното лице на Черноморието ни. Силни думи, ще кажете. Ще кажете всичко е законно. И несъмнено е по този начин. Но в една честна страна правото би трябвало да следва живота, а не гибелта на морала.

Затова Ви апелирам, в точния момент и по разбиране, което имам вяра, че имате, не подкрепяйте превратните противоконституционни членове и алинеи от бъдещия закон, не допускайте да се гласоподават. Този Ваш акт ще даде път свястно и умело да се отвори спор, да се потърси интернационален образец и да се провежда съответен правилник – без забрани, които да убият средата, която на следващия ден ще е нужна.

Не превръщайте принудително една просвета, която съществува, с цел да избяга от напрежението и нелеките времена, в които живеем, а в нашия случай постоянно с цел да не помни и в коя страна живеем, в политическо придвижване – следващ парадокс белязал “прехода” ни.

С почитание,

Мирослава Петрова

Да запазим Корал

* Отвореното писмо е оповестено в Клуб Z
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР