След последното фиаско, което се случи при първичните публични предлагания

...
След последното фиаско, което се случи при първичните публични предлагания
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Най-големите листвания през тази година ще донесат загуби от 12,5 млрд. долара на инвеститорите

След последното крушение, което се случи при първичните обществени предлагания на WeWork, Uber и Lyft, доста вложители може би се замислят, че са вложили огромни суми в инициативи, които са на път да им преподадат мъчителен урок. Затова в последното издание на Weekly Kickstart на Goldman Sachs основният пълководец по дълга на финансовата институция Дейвид Костин дава отговор на един от постоянно задаваните въпроси през последните седмици: какви са приликите сред листванията през тази година по отношение на тези от интервала на дотком балона.
 SoftBank накара WeWork да отсрочи листването си
SoftBank накара WeWork да отсрочи листването си

Заради терзания към оценката на стартъпа

Анализаторът преглежда шест променливи, посредством които съпоставя класовете вложения сред двата интервала: 1) обем; 2) растеж на продажбите; 3) път към печалбата; 4) оценка; 5) сектор; 6) възраст на компанията. От неговия коментар се вижда, че минимален брой компании за последните 20 години, които реализират първоначални обществени предлагания през тази година, ще записват облага през първата си година на борсата. Нещо повече, повече от половината компании, излезли на борсата през тази година, не се чака да са записали облага до третата си година на активност.Същевременно бизнесите, които реализираха 30-те най-големи листвания през тази година и чиято съвкупна пазарна капитализация възлиза на 200 милиарда $, ще донесат на вложителите загуби в размер 12,5 милиарда $.
 Рияд сменя ръководителя на Saudi Aramco преди излизането на борсата
Рияд сменя ръководителя на Saudi Aramco преди излизането на борсата

Начело застава шефа на суверенния фонд на кралството

Според Goldman, листванията през тази година наподобяват доста като тези от интервала на дотком балона, до известна степен с помощта на биотехнологичните компании, чиито дял на борсата е 14% през последния бизнес цикъл и 28% през 2019 година, като нито една от излезлите на борсата биотехнологични компании не се чака да е на облага през първите три години от интервенциите си.

Това е коментар към неговата оценка за всеки един от обсъжданите индикатори:

Обем

В края на 90-те години пазарите бяха в положение на фикс идея, а не просто на взрив. Средно годишния брой на първичните обществени предлагания за интервал от шест години до 2000 година е 400, в съпоставяне със приблизително 120 първоначални обществени предлагания годишно за последните 20 години. През 2019 година техният брой е 75 по отношение на първите осем месеца на 2018 година и общо 107 за годината.

Ръст на продажбите

Въпреки че общият брой на първичните обществени предлагания се приближава до междинното за последните две десетилетия, релативно по-важни са упованията на вложителите за растежа на продажбите на фирмите през първите три години, който в тази ситуация на листванията от тази година се прави оценка на 24% по отношение на 20% по време на дотком балона. Този знак въпреки всичко не регистрира представянето на една акция през обсъждания интервал, само че може да покаже по кое време визиите и действителността се срещат. Това беше изключително ясно точно при дотком балона, когато растежът на медианните продажби на годишна основа се срина от 40% до 10%, а през последните два стопански цикъла растежът на осъществените медианни продажби спадна от релативно 22% до 15% сред втората и третата година откакто акциите на бизнесите са почнали да се търгуват. Очакванията са, че в случаите на фирмите, които реализираха първично обществено предложение, растежът на приходите ще се забави от 29% през първата година до 22% през третата.

Доходност

От 1995 година насам, съвсем половината от фирмите, осъществили първоначални обществени предлагания, са записали положителни чисти доходи през първата година на борсата. През 1999 година единствено 28% от фирмите са постигнали облага за първите си 12 месеца на обществените пазари, като техният дял спада до 21% година по-късно. Очаква се от бизнесите, листнати на борсата през тази година, единствено 24% да бъдат на облага през идната финансова година.

По време на дотком балона, 66% от фирмите, излезли на борсата, са записали най-малко едно тримесечие на облага за първите си 12 месеца след листването си, което значи, че една трета от всички тях не са имали положителни доходи през нито едно тримесечие. Около 72% от фирмите са били на облага пет години след първичното си обществено предложение. Очаква се 43% от бизнесите, листнати през тази година, да са на облага " в някой миг " от бъдещето, което значи, че останалите 57% просто ще банкрутират до 2021 година

Сектор

От края на 90-те, сферата, в която се влага максимален дял от вложенията, се реалокира от софтуерните фирмите, медиите и телекомите към бизнесите, свързани с даване на здравни услуги. От 2010 година делът на вторите е 34%.

Възраст

Средната възраст сред основаването на компанията и излизането ѝ на борсата за бизнесите отвън технологиите, медиите и телеком услугите, е 8 години през последния четвърт век, в това число и през 2019 година Технологичните компании остават частни по-дълго, като междинната възраст на листване набъбна от 3 години през 2001 година до 13 години през 2018 година

Оценка

Тук от Goldman също не откриват мотиви за оптимизъм - междинният марж на оценката на компанията по отношение на продажбите ѝ през 1999 година е 7 пъти над този на фирмите от S&P 500, при медианна стойност от 1,4 за последния четвърт век. Оценката на типичното първично обществено предложение през тази година е доста под тази по време на дотком балона, като фирмите са 2,1 пъти по-високи от тези от S&P 500.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР