След последния кървав конфликт страните си размениха обвинения на площадките

...
След последния кървав конфликт страните си размениха обвинения на площадките
Коментари Харесай

Киргизко-таджикско помирение. До следващия сблъсък

След последния кървясъл спор страните си размениха обвинявания на площадките на 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Президентът Садир Джапаров приказва в общ спор за „ експанзията на Таджикистан “, изброи броя на жертвите, цената на разрушенията и потребностите на евакуираните, като не не помни да рапортува за наклонността на Таджикистан непрекъснато да нарушава споразуменията и да завзема киргизки земи.

В същото време той съобщи: „ Готови сме да продължим договарянията с нашите таджикски сътрудници. И във всевъзможен формат. Ние сме подготвени да продължим договарянията и при интернационално ходатайство, в това число Организация на обединените нации, ОССЕ, ОДКБ “. Между другото, апелите към Организация на обединените нации и ОССЕ ненадейно още веднъж станаха нормални за управлението на Киргизстан.

Докато Жапаров дискутираше, външният министър на Киргизстан Жеенбек Кулубаев се срещна в Ню Йорк с държавния секретар Антъни Блинкен и неговия заместител за района Доналд Лу, които също се оплакаха от Душанбе и получиха увещание от американците да дават всякаква помощ на Бишкек.

Разбира се, Кулубаев се възхити от резултата от срещата на министрите C5+1 и приветства решението на Съединени американски щати да провиснал 25 милиона $ като нова икономическа самодейност, ориентирана към увеличение на капацитета на страните от Централна Азия.

Министърът на външните работи на Република Таджикистан Сироджидин Мухридин не остана дебитор, като описа пред Организация на обединените нации своята версия за спора, като напомни, че Киргизстан се отклонява от постигнатите съглашения, създавайки подправено евакуиране на войски и тежка военна техника от линията на прикосновение, укривайки ги в гранични обитаеми места.

Той трансферира цялата отговорност за новия спор на Бишкек, което съгласно ръководителя на таджикското външно министерство основава проблеми за преноса на артикули към/от Таджикистан.

Сироджидин Мухриддин сподели, че от 50-те години на предишния век Киргизстан е завзел повече от 2110 квадратни километра, принадлежащи на Таджикистан. „ За 20-годишната история на договарянията с Киргизстан сме подписали десетки протоколи. Въпреки това, с течение на времето, със промяната на политическите сили на власт, тези документи се преразглеждат, ползват се единствено тези разпореждания, които са от изгода единствено за тази страна, като се пренебрегват други разпореждания. Към днешна дата двете страни са съумели да съгласуват и изготвят планово изложение за към 602 километра от границата, което е почти 61% от общата й дължина “, посочи началникът на ведомството.

След подписването на протокола за спокойно споразумяване на 19 септември започнаха възстановителни работи на мястото на спора, а инженери и сапьори са ангажирани в обезвреждане на граничните региони от неексплодирали снаряди, мини, муниции и други взривни оръжия.

В същото време страните обмислят разновидности за понижаване на конфликтния риск. Така че беше решено да се затворят четири гранични пункта, където непрекъснато се разгарят спорове. Киргизстанската страна изцяло отстрани и консервира граничните постове Булак-Баши, Катта-Туз, Дача и изцяло опустошения пост Тамдик. Таджикистан от своя страна отстрани постовете " Бидок ", " Кех ", " Кара Чикум " и " Шаршене ". В същото време републиките се съгласиха да ускорят работата на комисията по делимитация и демаркация на границите.

На 25 септември ръководителите на Държавния комитет за национална сигурност на двете страни Саймумин Ятимов и Камчибек Ташиев подписаха протокол за разрешаване на обстановката на киргизко-таджикската граница на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кизил-Бел.

Както сподели Камчибек Ташиев, главната цел на документа е „ разрешаване на последния спор на границата, унищожаване на последствията от него и попречване на нови спорове “. Страните оповестиха, че ситуацията на киргизко-таджикския сектор от държавната граница се характеризира като релативно постоянна, няма регистрирани произшествия.

Въпреки това наблюдаващи споделят, че за жалост примирието няма да продължи дълго, както се вижда от реториката на медиите, настроенията на популацията и изказванията на политиците. Така оня ден членът на киргизкия парламент Улан Бакасов предложи да се издават огнестрелни оръжия на поданици на граничните региони, които са навършили 20 години, с право да ги употребяват при положение на външна опасност.

По-рано депутатът Жусупбек Коргонбай уулу излезе с такава концепция за самозащита на Баткен. „ Трябва да записваме жителите на граничните региони и без боязън да им раздадем оръжие “, сподели депутатът. - Емомали Рахмон, с цел да се закрепи във властта, притегля интернационалните терористи. Трябва да влагаме и в армията, да вземем за пример за закупуване на системи за противовъздушна защита. “

Решение за демаркация на границите не се чака, помощта на Москва е отхвърлена, " ненавоювалите се " са към момента прекалено много. Така че ще има нов спор. Нещо повече, от него са заинтересувани „ пазителите на мира “ от Вашингтон и Лондон.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР