След последните случаи, се вижда, че многократно са получавани сигнали

...
След последните случаи, се вижда, че многократно са получавани сигнали
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Само 1/3 от престъпленията в страната се регистрират в МВР, другите остават латентни

След последните случаи, се вижда, че неведнъж са получавани сигнали за принуждение по отношение на жертвите, по-късно тези сигнали са били неглижирани, а когато се е направило закононарушението, то е било укривано. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус " " Това е България "   специалистът по национална сигурност и някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов. " Така че, във връзка с понижаване на закононарушенията по така наречен битова престъпност, или домашна престъпност, аз мисля, че това се дължи не на някаква усъвършенствана активност, не на усъвършенствано образование на хората в страната, а на укриване на тези закононарушения - нерегистрирането им и надлежно неработенето на органите за публичен ред и сигурност. Моята идея за това е, че към 1/3 от закононарушенията в страната се записват, другите, заради една или друга причина, остават латентни, което значи, че по тях по никакъв метод не се работи. И когато приказваме за това, че закононарушенията понижават, разкриваемостта е към 47%, ние в действителност би трябвало да имаме поради, че става дума за една разкриваемост към 10-12%, нека не е и по-надолу. Тоест резултатите от работата на органите за публичен ред и сигурност са извънредно неудовлетворителни и в Народното събрание имат ясна визия за това и за какво се случва ", добави Радулов. 

" Това се случва, тъй като един много сериозен интервал от 10-15 години Министерство на вътрешните работи се управляваше по подобен метод, че последователно се реполитизира. Знаете, че след началото на 90-те години бяха направени съществени опити и в един миг беше реализиран баланс да се деполитизира Министерство на вътрешните работи. За страдание, всички ръководещи по-късно се опитваха, откакто дойдат на власт, да вкарат в приблизително управническо до висше управническо равнище свои фрагменти. И това  се трансформира в една рулетка, която като се завъртя няколко пъти обезкръви управническата система ", добави проф. Радулов.

Според него, голяма част от униформените, които са били на улицата, са разбрали, че това е тежка  неблагодарна работа, която освен това е и зле платена. Малко от тези хора са с задача да се борят за правата на хората, за това те да не бъдат жертви на принуждение и закононарушение.

" Повечето от тях, най-малко съдейки от това, което виждам през днешния ден, и резултатите от работата на Министерство на вътрешните работи, са на работа в Министерство на вътрешните работи просто тъй като не са могли да си намерят друга работа, т.е. те гледат на Министерство на вътрешните работи като система от която да черпят доходи. И когато това не е задача, няма и резултати, тъй като в целия свят полицията не е добре платена, може би като се изключи Япония, само че това е различен диалог. И резултати има там, където служителите на реда одобряват надълбоко вътрешно всяко принуждение, всяко закононарушение, даже когато работата по тях става рутинна. Но аз не си припомням последните 20 година, може би, да няма министър на вътрешните работи, който да не е изкушен в късия интервал едногодишен, като е застъпил на това място, да не регистрира, че престъпността е намаляла. Уви, в случай че това беше истина, до момента престъпността щеше да е доста странна, тя щеше да е негативно число. Но факт е, че това не е по този начин ", уточни специалистът.

Другият сериозен проблем, съгласно него, който може би е явен и за хората е, че понижават униформените на улицата. Ние всички сме очевидци на доста усърдни митинги от страна на полицейските чиновници и на полицейските профсъюзи за увеличение на заплатите. И в действителност и този път  полицейският синдикат съумя да усили заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи с 10%.

" Според мен, тук се получава един доста сериозен дисбаланс, защото става дума за нарастване заплатите на всички. Но в случай че създадем един прорез на заплащането в Министерство на вътрешните работи, ще забележим, че тези, от които директно, директно, всекидневно зависи сигурността на хората, остават най-ниско платени. Този дисбаланс би трябвало да бъде видян, освен от управлението на Министерство на вътрешните работи, само че и от министъра на финансите. Сред чиновническия състав и измежду междинните управителни ръководещи в Министерство на вътрешните работи има в действителност много високи заплати от ранга на 3-4-5 хиляди, които през последните години са съвсем удвоени с присъединяване в разнообразни форми на стратегии от Европейския съюз. Това би трябвало да е по този начин и всеки, който работи нещо в допълнение, би трябвало да получи и в допълнение заплащане. Обаче, което е странното и на което съм обръщал внимание на чиновници от висшия състав на Министерство на вътрешните работи, тези хора, и в случай че погледнете заповедите на няколко поредни министри, правят тази работа в работно време, служебно време, това значи, че тяхната работа явно е не уплътнена, щом могат да си разрешат да работят изключително за съвсем още толкоз пари, колкото заплатата, в същото това работно време.

По думите на проф. Радулов, става известно, че има един различен обществен детайл, който оказва по-силно въздействие в сравнение с предмета на активност на Министерство на вътрешните работи и то обществен. Има места в страната, в които просто няма къде да се работи, с изключение на в районното ръководство на Министерство на вътрешните работи и в общината. И когато в прилежащия регион нямаме районно ръководство, имаме полицейски сектор, а в този регион имаме полицейско районно ръководство, а е обърната картината с престъпността, на другото място е по-висока, всеки опит да се промени този дисбаланс, провокира заплашителен отпор от страна на регионалните шефове, да кажем. Също по този начин и служителите на реда солидарно избират да няма никакви промени, защото те са се открили, никой не ги уволнява при тези опити да се балансира още веднъж системата за противопоставяне на престъпността, само че на тях не им се върви на прилежащото място, което е на 20-30 км, което пък е всекидневие за служителите на реда в София, защото те като живеят в “Младост " пък работят в “Люлин ", ясно е, че би трябвало да минат 25 км, с цел да отидат на работа. Така че, като се изключи че не е задоволително качествено ръководството, Министерство на вътрешните работи се е трансформирало в една много обществена система, която се е капсулирала вътре в себе си и работи във връзка с всичко това, което се случва към нея. И това нещо би трябвало да се промени доста бързо, в случай че желаеме изобщо нещо да се случи.

" Има и друго нещо - огромна част от полицейските чиновници, по един или различен метод са свързани както с насилниците, по този начин и от време на време с откровени нарушители. И сякаш всеки нов случай, в който се постанова да се прави вътрешно следствие разкрива, че не става дума за един-двама служители на реда, а за група служители на реда или за поредност, поредна поредност от служители на реда, които по един или различен метод са защитавали или облагодетелствали нарушителя. Това са единствено няколко от проблемите, само че те са доста значими и в случай че не бъдат решени в най-скоро време рискуваме закононарушенията фрапантно да се усилят, без значение от опитите да демонстрираме благоденствие и победа над престъпността. Това е въпрос на ръководство ", добави проф. Николай Радулов. 

Цоня СЪБЧЕВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР