След последната световна финансова криза Европейският съюз договори набор от

...
След последната световна финансова криза Европейският съюз договори набор от
Коментари Харесай

Държавната подкрепа за банките в Еврозоната

След последната международна финансова рецесия Европейският съюз контракти набор от правила за прекачване на товара от проблематични вземания на притежателите и на кредиторите на закъсалите банки, принуждавайки ги да поемат загуби преди да бъде позволено потреблението на обществени средства. Но, както нормално се случва в действителния живот, те бяха заобикаляни неведнъж на ръба на закона и според плануваните изключения при изключителни обстановки.

Най-показателните проблеми, при които данъкоплатците са призовани в помощ на банкерите след 2016-а, са главно в Италия. Но има и изключения, всичките направени в името на положителни дела.

Най-силно подложеното на критика изключение от признатите правила в Еврозоната е с немски адрес и е за кредитора Norddeutsche Landesbank-Girozentrale (Nord LB).

Годината е 2019-а, датата - 5 декември. Брюксел ще запомни този ден с утвърденото избавление на немската Nord LB . Цената е 3.6 милиарда евро, след преценка на комисията за конкуренцията, че проектът за рекапитализацията й не съставлява противозаконна държавна помощ.

Въпросната помощ е гласувана поради неприятните заеми за корабостроителния браш на страната. Под формата на финансова инжекция Nord LB получава 2.8 милиарда евро, като 60% от средствата идват непосредствено от данъкоплатците. Финансовата тежест на „ поддръжката “ е разпределена сред немските провинции Долна Саксония и Саксония Анхалт и държавни спестовни банки, както следва: 1.7 милиарда евро от районните управляващи на Долна Саксония и Саксония-Анхалт и 1.1 милиарда евро от спестовните банки. В допълнение, провинция Долна Саксония подсигурява заеми за 800 млн. евро.

Европейската комисия пък реши, че в тази ситуация няма нищо нелегално, тъй като вложителите са възмездени "по пазарни условия ", което значи, че всеки частен вложител, най-малко на доктрина, приема същите условия.

Подобен е казусът и с португалската държавна банка Caixa Geral de Depositos, чиято рекапитализация през 2017-а също не попадна в категорията „ противозаконна държавна помощ “, тъй като сходно на немската Nord LB, капиталът бе възложен от държавното управление "при пазарни условия ". По това време Португалия влага 3.9 милиарда евро и възнамерява надълбоко преструктуриране на банката, с цел да се запази дълготрайната й доходност. През ноември 2019-а Caixa Geral de Depositos регистрира чиста облага от 641 млн. евро за първите девет месеца на годината, а държавното управление очакваше да получи дивиденти за 237 млн. евро през 2020-а (което не е несъмнено поради пандемията от COVID-19).

Италия пък оказа помощ на Banca Popolare di Bari с 900 млн. евро на 15 декември 2019-а поради насъбрани необслужвани заеми в размер, надхвърлящ всевъзможни допустими граници.

С активите си под 14 милиарда евро обаче районната банка бе прекомерно дребна, с цел да попадне в обсега на пълномощията на Брюксел. Да не приказваме, че сходно на предходните случаи в италианския юг, прехвърлянето на загубите върху вложителите бе политически безразсъдно, тъй като те са и гласоподаватели. Парите от тази държавна инжекция влязоха в закъсалия дебитор посредством държавната Banca del Mezzogiorno-Mediocredito Centrale, която държавното управление предвиждаше да трансформира в "банка за вложения " в южна Италия.

На 2 януари 2019-а италианската Banca Carige, която преминаваше от рецесия в рецесия, поради купища необслужвани заеми и непрестанни мениджърски спорове, бе сложена под административно ръководство от Европейската централна банка - невиждано решение за компания от сходен диаметър. Рим побърза да даде гаранции в размер на 3 милиарда евро в поддръжка на ликвидността на Banca Carige - с цел да убеди кредиторите, че тя ще продължи да заплаща задълженията си. А Европейска комисия реши, че тази поддръжка не опонира на наредбите за държавна поддръжка, от една страна - тъй като банката плащала комисиона на страната, а от друга - тъй като мярката била "целенасочена, пропорционална и лимитирана по време и обсег ".

Banca Monte dei Paschi di Sieana може би е най-показателното "правомерно " изключение от наредбите за банкови банкрути на Европейски Съюз, заложено в Директивата за възобновяване и закриване на банки. То оказа помощ на най-старата банка в света, бореща се с планина от необслужвани заеми, да оцелее с инжектираните в нея 5.4 милиарда евро държавни пари. Един раздел от упоменатата инструкция разрешава на държавните управления да дават защитна рекапитализация на платежоспособни банки, с цел да бъдат избегнати "сериозни разтърсвания " в стопанската система.

През 2018-а Кипър получи утвърждение от Европейски Съюз да отдели 3.5 милиарда евро (над 10% от БВП) за разпускане на втория си по мярка заемодател Cyprus Cooperative Bank. Основният претекст на Брюксел беше, че сагата към въпросната банка е почнала много преди основаването на европейския режим за преструктуриране и закриване на закъсали кредитори и поради това процедурата би трябвало да е съгласно националното законодателство. Половината от активите на Cyprus Cooperative Bank бяха необслужвани и се финансираха главно от депозити, което означаваше, че няма притежатели на облигации, които да поемат част от разноските към банкрута, съгласно Европейска комисия.

Цитираните образци демонстрират, че чувството за морал и за правдивост не постоянно съответстват с оценките и с дейностите на ръководещите, без значение от коя част на планетата са те. И може би единствената разлика е в размера и степента на корупция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР