След последната подготвителна седмица, в която се спазваше забраната за

...
След последната подготвителна седмица, в която се спазваше забраната за
Коментари Харесай

От днес започва Великденският пост

След последната подготвителна седмица, в която се спазваше възбраната за ястие на месо, от през днешния ден стартира така наречен Четиридесетница - най-дългият пост в православието, който продължава седем седмици и завършва на Великден (тази година на 19 април). В този интервал посредством самоограничение от храни и посредством примирение ревностните християни се приготвят да посрещнат почтено Възкресението.

Великият пост напомня 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята в подготовка на саможертвата му. През целия интервал в църквите се правят специфични богослужения.

Според църковния канон постът включва цялостно самоограничение от храни с скотски генезис и от алкохол (с изключение на избрани дни, в които се разрешава вино). В част от дните ревностните християни въобще не одобряват храна, в други - като Благовещение и Цветница, се разрешава риба.

Истинската същина на проповядваното от църквата самоограничение е в така наречен нравствен пост, при който хората се отхвърлят от греховете на езика, сърцето и мисълта, от занимания и шумни празненства и се отдават на молитва, смирение, себеосъзнаване, щедрост и състрадание. Така телесното самоограничение се съчетава в духовно примирение и филтриране преди Възкресението. По време на поста християните се изповядват и одобряват причестяване.

В днешни дни непоколебим пост съблюдават малко на брой вярващи. Мнозина обаче практикуват самоограничение от избрани храни като опит за пречистване на организма при започване на пролетта. Лекарите поучават взимането на такова решение да става след здравна консултация, а бременните дами, децата и хората със здравословни проблеми да не постят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР