След поскъпването на храните, нагоре тръгват и цените на алкохола.

...
След поскъпването на храните, нагоре тръгват и цените на алкохола.
Коментари Харесай

Голямо поскъпване на виното и спиртните напитки, прогнозират производителите

След повишаването на храните, нагоре потеглят и цените на алкохола. За това предизвестяват производители, вносители и търговци след забележителното повишение на разноските за превоз, сила и първични материали, заяви.

Още в първите дни на януари цените на рафта на най-масовите виновност и спиртни питиета потеглиха нагоре със приблизително 10 %. Очакванията са обаче алкохолът да продължава да нараства поради все по-големите разноски за произвеждане, логистика и продажба. Според сметките на сектора през последната година внезапно нагоре са тръгнали цените на главните първични материали като: стъклени бутилки, тапи, етикети, картонени опаковки, алуминиеви кенчета, както и разноските за логистика и превоз.
При виновността повишаването е по-голямо, в сравнение с при спиртните питиета.
„ Миналата година човек можеше да си купи вино с високо качество за 17-18 лева, до момента в който сега – хубаво вино под 25 лева човек мъчно може да откри ”, споделя търговецът на алкохол Стамат Барантиев.
От сектора пресмятат, че разноските за сила за обособените производители на вино са нарастнали сред 3 и 4 пъти. 
„ За производството на виновност самото преваряване на продуктите употребява доста сила. Отделно бутилирането също използваме ел. сила,  така че целият развой е обвързван с енергоносителите. Ако едно сдружение е плащало 30-36 хиляди за ел. сила – сега сметката е 100-120 до 150 хиляди лева за ел. сила ”, съобщи Йордан Чорбаджийски.
Затова цените на виното ще продължат да порастват и през тази година, предвиждат производителите.
„ Такива са прогнозите и предстоящата, че най-малко ще има 20% растеж по отношение на миналогодишните цени. Тава са цени от склад на производителя. Това, което ще виждаме т.г. е леко повишение на цените, което ще се случи март-април-май най-късно и се надявам по-късно да ги задържим цените, да се възстановява пазарът, към този момент да се стабилизират цените и на енергоносителите ”, добави Чорбаджийски.

По-високите разноски поради шоковия растеж при силата усещат и производителите и вносителите на дестилирани питиета.

„ Завишението е някъде към 3 пъти по нашите сметки. Примерно едно произвеждане от сметки за ел. сила от 14-15 хиляди лева на месец станаха в последния месец към 42-43 хиляди лева Над 3 пъти, което естествено оказва своето въздействие ”, разяснява Стамат Барантиев, производител и търговец на алкохол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР