След посещението си в Лондон и Париж украинският президент Володимир

...
След посещението си в Лондон и Париж украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Зеленски в Брюксел и трудните въпроси, които войната в Украйна поставя пред Европа - Свят

След визитата си в Лондон и Париж украинският президент Володимир Зеленски се насочи към Брюксел, където ще направи послание към Европейския парламент. Френският държавен глава Еманюел Макрон отпътува за Брюксел дружно със Зеленски. Ден по-рано Макрон увери, че Украйна може да разчита на неговата поддръжка и че Франция е " решена да помогне на Украйна да завоюва и да възвърне законните си права ", оповестява Би Би Си.

Германският канцлер Олаф Шолц направи сходни изказвания, като акцентира, че не може да се разреши на Русия да завоюва войната в Украйна.

" Добре пристигнал вкъщи, добре пристигнал в Европейския съюз ", написа ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в туитър като привет към Зеленски.

Урсула фон дер Лайен добави, че Брюксел е сърцето на европейското семейство, към което принадлежи и Украйна.

" Ще поддържаме Украйна на всяка крачка към нашия съюз ", написа ръководителят на Европейската комисия.

Шефът на Европейския парламент Роберта Мецола увери Володимир Зеленски, че Европейски Съюз ще оказва помощ и поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

" Свободата ще бъде предпазена, мирът ще бъде възобновен, вие ще спечелите. Слава на Украйна! ", сподели тя, преди да съобщи думата на Зеленски.

Въпреки това един от главните въпроси, поради които Зеленски наподобява е тръгнал на европейска обиколка, остава неуреден: към момента не е обещано твърдо заричане за доставка на модерни бойни самолети на Украйна - с съответни числа и дати, припомня Би Би Си.

Форумът на водачите на Европейски Съюз, на който Зеленски ще приказва, не е пазар за търговия с оръжие. За Зеленски това е опция да бъде в една зала с 27 държавни глави, доста от които доставят оръжие на Украйна, и да се опита да ги убеди да усилят и ускорят тези доставки. Според Зеленски изтребителите и ракетите с отдалечен обхват са извънредно значими в допълнение към танковете, които западните страни неотдавна се съгласиха да доставят, и макар че е разискал въпроса за бойните самолети в Париж, остава доста малко време за решаването му.

Президентът рядко напуща страната по време на война, а съгласно почитан украински чиновник той е отпътувал за Европа за резултатите. Въпросът е до каква степен безапелационно ще бъде обръщението му и какво ново ще каже, разяснява организацията.

Кореспондентът на Би Би Си Крис Мейсън, който следи речта на Зеленски в английския парламент, споделя, че главното му обръщение - " Благодарим ви за помощта, само че се нуждаем от повече, и то доста повече " - е било украсено от вълнуващата изразителност на някогашния артист, който се усеща добре в обществената сцена и знае едно-две неща за театъра.

Предоставяйки на ръководителя на Народното събрание каската на водача на изтребител сър Линдзи Хойл Зеленски сподели надписа върху нея: " Имаме независимост, дайте ни крила, с цел да я защитим ".

Бурните овации и военните самолети обаче не са едно и също. Британският министър-председател Риши Сунак не е давал съответни обещания за даване на бойни самолети на Украйна, макар че е упълномощил на държавното управление да изследва кои изтребители могат да бъдат доставени на ВСУ и в какви периоди.

От Даунинг стрийт оповестиха, че министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс обмисля този въпрос, само че акцентира, че това е " дълготрайно решение " и че образованието на водачите може да отнеме години ".

Част от забавянето се дължи на положението на английските Кралски военновъздушни сили, които нямат време да образоват водачи за себе си.

Теоретично британците биха могли да дават на Украйна някои остарели самолети, в това число две дузини изтребители Typhoon, само че привеждането им в положение на бойна подготвеност ще отнеме време. Поддръжката и ремонтът им изискват комплицирана инфраструктура, с каквато Украйна не разполага.

Най-важен обаче е капацитетът от ескалация на спора. От началото на войната Москва неколкократно предизвестява Запада да не доставя оръжия на Украйна, назовава ги провокации и заплашва с ответни ограничения. В кой миг Кремъл ще сметне, че Рубиконът е преминат?

Именно тези компликации имаше поради лорд Робъртсън, някогашен общоприет секретар на НАТО, когато съобщи, че концепцията за доставка на бойни самолети е обвързвана с големи проблеми, най-малко в кратковременен проект. Робъртсън обаче признава, че изпращането на няколко танка Challenger, първите от които би трябвало да дойдат в Украйна през март, не е задоволително.

Краят на военните дейности в Украйна към момента не се вижда. Не е ясно и по какъв начин и по какъв метод ще завърши спорът, написа Крис Мейсън. Какви поръчки от Украйна могат да бъдат изпълнени? Колко време може да се прави това? Колко ще коства това на европейските страни? И какви могат да бъдат следствията?

Пътуването на Зеленски е увещание, че проблемите, които войната в Украйна слага пред Англия и Европа като цяло, ще ги вълнуват още дълго време, разяснява още Би Би Си.

Какво сподели Зеленски в Брюксел

Само нашата победа ще отбрани европейските полезности, съобщи украинският президент в послание към Европейския парламент. Той уточни, че Русия се стреми да унищожи европейския метод на живот. " Няма да го допуснем ", сподели Зеленски, представен от Българска телеграфна агенция. Тази пълномащабна война не е единствено за земя. Кремъл цинично и преднамерено, година след година, малко по малко, се пробва да унищожи европейските полезности, както съветските управляващи унищожиха полезността на човешкия живот. Никой в Русия, в случай че не е в Кремъл, не е скъп, заключи той.

По неговите думи 140 милиона съветски жители са превърнати просто в тела, способни да носят оръжие. Руският режим освен ненавижда всяка обществена правдивост и разнообразие, само че се пробва да наложи ксенофобията като норма, да ни върне към безчовечните времена на 30-те и 40-те години на предишния век, добави Зеленски.

Съдбата на Европа в никакъв случай не е зависила единствено от политиците, а от всеки от нас и всеки е кадърен да окаже въздействие за нашата обща победа, сподели украинският президент. Той благодари на всеки европеец за помощта към неговата страна.

Европа се чисти от корупционното въздействие на съветския олигархичен бизнес, самозащитава се от инфилтрирането на сътрудници на съветските секрети служби, Европейски Съюз за първи път дава толкоз огромна военна помощ, уточни Зеленски. Украйна ще бъде част от Европейски Съюз, добави президентът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР